fbpx
Kolumnit

Kolumni: Airisto, Kiina ja Italia omia päätöksiämme

Mikä yhdistää venäläisten Airistolle rakentaman “lomakeskuksen” ja Kiinan-kaupan?

Suomen velkaantuminen ja korkea työttömyys juontuvat osin samasta ajattelusta. Se on synnyttänyt eräisiin EU-maihin talouskriisin.

Neuvostoliiton ja rautaesiripun tuhoutumisen jälkeen länsimaissa sai vallan ylimielisyys ja naiivius. Itäisten kansojen uskottiin seuraavan meitä suorinta tietä hyvinvointiin ja liberalismiin.

Niiden, jotka vielä leijuvat pilvessä, pitäisi lukea Venäjän entisen pääministerin Jegor Gaidarin kirja Imperiumin tuho. Olemme toistaiseksi säästyneet suurimmalta pahalta, jota Gaidar maalaa.

Nyky-Venäjää verrataan panslavistiseen 1800-luvun Venäjään, joka pyrki yhdistämään imperiumiinsa kaikki slaavilaiset. Vladimir Putinin tasavallassa riehuvat paljon voimakkaammat tuulet kuin Aleksanterien keisarikunnassa.

Kiinteistöjen ja yritysten vapaa omistus sopii vain oikeusvaltioiden kansalaisille. Se ei sovi ihmisille, joiden vain toivomme ryhtyvän kannattamaan avointa yhteiskuntaa.

Länsimaalaisten suhtautumista nykyiseen Aasiaan voi verrata 1800-luvun imperialismiin. Britit luulivat toimivansa tuolloisessa Intiassa hyväntekijöinä. Verinen sepoykapina poisti harhaluulot.

Toistamme mantraa vapaasta maailmankaupasta. Kaupan toisella suurella osapuolella, Kiinalla, ei ole tarkoitus harjoittaa sitä. Valtio, joka on yhdistelmä kapitalistista riistoa ja sosialistista pakkovaltaa, ei ole markkinatalousmaa.

Tuotantoa on siirretty ilman ehtoja toiselle puolelle maapalloa, jossa energia ja työvoima ovat halpaa sekä sääntely heikkoa. Miten se olisi eettisesti ja taloudellisesti järkevää? Suomessa kehityksestä ovat eräät hyötyneet ja hyvin monet kärsineet.

Kreikkaa ja Italiaa ei olisi pitänyt ottaa mukaan eurojärjestelmään. EU on muutenkin hurmiossa kerännyt liikaa riippakiviä.

Ilmainen heroiini tappaa narkomaanin. Alhaiset korot ja rajaton luotto vaarantavat elämän maissa, joissa on tapana elää yli varojen ja väärentää siitä kirjanpito.

Vaikka meillä olisi kuinka hyviä mielipiteitä, muut eivät seuraa meitä kuin koira isäntää.

Kansainvälistä yhteistyötä, kauppaa ja turvallisuutta edistetään yhteistyöllä. Ei irrottautumalla tosiasioista eikä polkemalla muita.

Menot