fbpx
Kolumnit

Kolumni: Aivo- ja aikanyrjähdyksiä

Kuva: Pekka Rautiainen

Minkälaiselle aikamatkalle voikaan johtaa viattomaksi tarkoitettu visiitti Youtubessa. Piti kuunnella vain yksi laulu, mutta sen jälkeen huomasin ruudulla jotain, jonka otsikkona oli Neil Hardwick show – vieraana Juice, Irwin ja Vexi Salmi.

Tajusin, että olin aikanaan nähnyt tuon ohjelman, ja päätin, että nyt oli aika katsoa se uudestaan.

Ensinnäkin oli järkyttävää nähdä Juice niin laihana! Ohjelma oli vuodelta 1989, ja sen aluksi keskusteltiin siitä, että Juice oli ollut Taysissa hoidossa maksakirroosin takia, ja liikkeellä oli ollut jopa huhuja taiteilijan kuolemasta.

No, oikeasti Juice oli tuolloin vasta 39-vuotias. Hänellä oli siinä vaiheessa 17 vuotta elinaikaa jäljellä.

Toinen järkytys oli Irwinin esittämä laulu. En muistanutkaan, että jo tuolloin ratsastettiin tuohon tapaan maahanmuuttovastaisuudella. Vaikka eihän silloin tänne edes tullut juuri ketään.

Tää maa on suomalaisten, Ryynästen ja Horttanaisten, Irwin julisti, ja laulun nimi oli Mutakuono ja lakupelle.

Onneksi laulun sanoittanut Vexi Salmi sanoi Irwinin esityksen jälkeen, että olisi ollut parempi jättää se laulu tekemättä, koska puoli kansaa oli ymmärtänyt sen väärin. Hän oli luottanut suomalaisten ironiantajuun, mikä tietysti oli ollut virhe.

Irwin loihe lausumaan tähän, että suuri osa Suomen kansasta on kuitenkin sitä mieltä, että on väärin, että niitä tuodaan tänne ja niille annetaan heti kaikki asunnot ja kaikki muut valmiina. Ajattelin, että onko tätäkin ajatusta toisteltu jo 30 vuotta. Ei siis mitään uutta auringon alla!

Vexi yritti tämän jälkeen vaientaa Irwiniä: Oo hiljaa, älä höpötä, sä oot tyhmä!

Irwin esiintyi kaikin tavoin reteesti, tietysti, ja hän pyysi itselleen alkoholia, ja hänelle kiikutettiinkin lasillinen sherryä. Juice poltti studiossa tupakkaa… Niin, jotain on sentään muuttunut 30 vuodessa.

Irwin näytti aika hyväkuntoiselta, mutta hänellä oli siinä vaiheessa elinaikaa jäljellä enää vajaat kaksi vuotta.

Tässä vaiheessa tarvitsin tauon ja halusin takaisin nykyaikaan.

Siirryin katselemaan Arto Nybergin talkshowta. Ja kukas se siellä olikaan: Harri Rinne, joka kertoi ystävästään Juice Leskisestä! Ajattelin, että nyt kyllä nyrjähtävät sekä aivoni että aikakäsitykseni.

No, sekä Juice että Harri Rinne ovat nyt ajankohtaisia uuden elokuvan takia. Se on varmaan pakko käydä katsomassa, vaikka se tietääkin uutta aikamatkaa aina 1970-luvulle saakka.

Menot