fbpx
Kolumnit

Animaatiosarja hukkasi muumien sielun, eivätkä muumit ole karvaisia

Kuva: Joel Maisalmi
Kuva: Joel Maisalmi

“Minä en pidä näistä uudenaikaisuuksista”, tuskailee Muumimamma Lars Janssonin piirtämässä sarjakuvassa.

Suomalais-brittiläisenä yhteistyönä toteutetun Muumilaakso-animaatiosarjan viimeinen jakso nähdään tänään maanantaina TV2:lla. Haluaisinpa totisesti kuulla Tove Janssonin ja hänen veljensä Larsin mielipiteen tästä uudesta sarjasta.

Karvaisista muumeista.

Tämä on nimittäin erittäin tärkeä muumihuomio: muumit ovat kaljuja. Muumeilla on iho ja hiuksia, kuten ihmisilläkin.

Alkuperäisissä kuvissa muumeille ei piirretty turkkia edes talvella, vaikka turkista jossakin kirjatarinassa puhutaankin.

Keräilen muumisarjakuvia. Niitä, joissa muumit kyyristelevät merirosvojen tykkitulessa, Muumimamma metsästää villisikaa ja Muumipappa myy pontikkaa.

Tai muumiperhe matkustaa Torrelorcaan, syö siellä LBJ-pillereitä, istuu siksi viikon rannalla tuijottamassa kuuta ja myöhästyy paluulennolta.

Vuonna 1990–1992 piirretty Muumilaakson tarinoita -tv-sarja ei tietenkään päässyt lähellekään näitä muumisarjakuvien alkuperäisiä juonenkäänteitä. Mutta se tavoitti silti jotakin olennaista sarjakuvamuumien boheemiudesta, leppoisuudesta ja oivaltavuudesta.

Tuorein animaatiosarja lähinnä pilaa muumit. Siis siitäkin huolimatta, että taustamaisemat ovat kauniita ja värimaailma monin paikoin upeaa.

Hyväntuulinen muumimaisuus on poissa, vitsit ja säpinä perustuvat lähinnä säntäilyyn, törmäilyyn ja huutamiseen. Repliikeistä puuttuu kaiken ikäisiin iskevä oivaltava monimerkityksellisyys.

Tuutikki ja moni muu hahmo näyttää legopalikalta. Pikku Myyn kusipäämäisyys saa miettimään, miksi muumit eivät potkaise tyyppiä ulos talostaan. Muumit itse ovat kadottaneet valtavan viipaleen vaivatonta muumimaista lempeyttään ja ryhtyneet kiukuttelemaan, ilkeilemään ja häpeämään toisiaan.

Maailma on täynnä vastaavanlaisia animaatioita, joten toivottavasti uhanalaiset muumit saavat säilyttää jatkossa sielunsa.

Japanissa uskotaan muuten muumien elävän villeinä jossakin päin Suomea. Taidanpa lähteä suojelemaan niitä. Heippa.

Menot