Kolumnit

Kolumni: Asioita pitää hoitaa myös vaalien jälkeen

Kuvaaja: Pekka Rautiainen

Vaikka eduskuntavaaleista on tulossa hyvin jännittävät, kannattaa kaikissa paineissa muistaa, että elämä jatkuu myös 14. huhtikuuta jälkeen.

Aivan aluksi on kiitettävä kaikkia poliittisia toimijoita jaksamisesta. Tällä mallilla olemme yhdessä päättäneet hoitaa yhteisiä asioitamme.

Osa viime viikkojen tapahtumista on ollut murheellisia. Eduskunnan arvovalta ja maine ovat sellaisia kansanvallan kulmakiviä, ettei niitä pidä lyhytnäköisesti horjuttaa.

Tule apuun, Paula! Pohjalainen puhemies Paula Risikko joutuu ja pystyy olemaan keväällä ylimmän lainsäätäjän henkisenä selkärankana.

Yleensä töissä tehdään töitä niin kauan kuin työt saadaan tehdyiksi. Kuukausi on pitkä aika, kun keskitytään olennaiseen.

Brexit-neuvotteluissa ja kansainvälisessä diplomatiassa pysäytetään kellot tarvittaessa, mutta vaalipäivä ei siirry.

Välillä tuntuu siltä, että hallituksessa keskitytään miettimään, miten sote-uudistuksen nurkasta päästään pois. Mustaa pekkaa kumpikaan, keskusta tai kokoomus, ei halua. Tilanne on samanlainen kuin valtakunnansovittelijan ovella, josta molemmat sopimuksen tehneet osapuolet pyrkivät pois kasvojaan menettämättä.

Vaalipuheissa kuluttajansuoja on kovilla. Kansanedustajat nauttivat erinomaisen työterveyshuoltonsa palveluista. Yhdenkään heistä on oikeasti vaikea asettautua julkisen sektorin jonottajaksi. Yksikään heistä ei uskalla sanoa ääneen, että liian moni jonottajista kuuluisi ennemmin sosiaalipalvelujen pariin.

Moni kansanedustajista on kuntatasolla ollut tekemässä hoitopäätöksiä täydellä valinnanvapauden asteikolla. Muuttuuko tämä vielä jotenkin paremmaksi, jos ehtivimmät alkavat tehdä päätöksiä triplaroolissa vielä maakunnan tasollakin?

Julkisen, yksityisen ja kolmannen sektorin toimijoiden pitää pystyä rinnakkain kehittämään parempaa hoitoa myös vanheneville. Käsiä tarvitaan lisää. Yksityisen puolen etuna on, että sieltä puuttuvat julkisen puolen kalliit rakenteet. Ostaminen vaatii osaamista kuten sopimuksen toteutumisen seuranta. Valheella on lyhyet jäljet.

Kansanedustaja toimii myös maakuntansa ja oman alueensa ihmisten puolesta. Timo Heinonen, Päivi Räsänen ja Aino-Kaisa Pekonen, mihin viette seutukuntanne, jos sote hiipuu? Oletteko ajatelleet päästä eduskuntaan myös Uudenmaan vaalipiiristä?

Sana on vapaa.