Kolumnit

Kolumni: Hallituksen sote-uudistus on jo kaatunut

Vaikka hallituspoliitikot muuta väittävätkin, sote-uudistus on jo tosiasiallisesti kaatunut. Varsinkin kokoomuksessa mietitään nyt, mikä olisi siistein tapa haudata koko sotku mahdollisimman vähillä poliittisilla vaurioilla. Kasvojen menetyksiä ja kiroilua on joka tapauksessa luvassa.

Todennäköisesti sote-paketti upotetaan perustuslakivaliokuntaan. ”Kaikkemme yritimme, mutta tällainen tämä meidän perustuslakimme nyt vain on.”

 

Missään tapauksessa eduskunta ei ehdi äänestää sotesta enää tänä vuonna.

Sosiaali- ja terveysvaliokunta ei saa mietintöjään valmiiksi vielä tällä viikolla, ehkei ensi viikollakaan. Sen jälkeen vuorossa onkin eduskunnan perinteinen syysloma eli istuntotaukoviikko.

Perustuslakivaliokuntakaan tuskin hutiloi omaa osuuttaan vain siksi, että tämä joka tapauksessa jatkorukkausta vaativa sote-pläjäys saataisiin väkisin pikavauhtia suureen saliin. Valiokuntaa kuormittaa myös tiedustelulakien käsittely.

Sote-valiokunnassa pisimmällä ollaan maakuntalaissa. Sen käsittelyä on hidastanut lähinnä keskustan ja kokoomuksen aluepoliittinen vääntö Vaasan keskussairaalan päivystyksen laajuudesta. Maakuntapykäliä ei kuitenkaan taputella valmiiksi ennen valinnanvapauslakia ja tuottajalakia. Syy on selvä: jos keskusta yrittää vielä sorkkia valinnanvapautta, kokoomus voi ilmoittaa repivänsä auki myös maakuntalain.

Valinnanvapauslain kanssa on sählätty huolella näihin päiviin asti. Sosiaali- ja terveysministeriö nakkeli vielä viime viikollakin sote-valiokuntaan lisäselvityksiä ja jopa uusia pykäliä.

Perustuslakivaliokunta luultavasti laimentaa ja lykkää valinnanvapautta edelleen. Sitä kokoomus ei voi enää niellä – jo nyt ollaan katkeamispisteessä.

 

Hallituksen sote-uudistus on ollut kustannusarvioiden häränpyllystä lähtien niin navakassa vastatuulessa, ettei tälle paketille löydy enää todellista tukea edes hallituspuolueista.

Kaikkein nolointa olisi, jos sote kaatuisi suuressa salissa juuri vaalien alla. Sitä riskiä eivät päähallituspuolueet halua ottaa. Vaalipelikin on jo alkanut, ja yksittäiset kansanedustajat saattavat vielä ottaa omia irtiottojaan eri puolilla Suomea.

Lähtöruutuun uudistuksessa ei sentään enää palata, mutta silti: on tämä uskomatonta tunarointia vuodesta toiseen.

Lue myös: Vasemmistoliiton Aino-Kaisa Pekonen: Sote-mietinnöt uhkaavat viivästyä edelleen – ”Mitta alkaa olla jo kohtuullisen täynnä”