Kolumnit

Kolumni: Ho Tši Sau Li on kansan mies

Sauli Niinistö bongattiin Turun kirjamessuilta istumassa rappusilta, kun istuimet loppuivat kesken luentosalista.

Niinistö on samanlainen kuin minäkin: luo lumet omalta pihaltaan ja käy terassilla ottamassa oluen, kun Donald Trump ja Vladimir Putin on saateltu kohti kotejaan. Sellainenhan hyvä johtaja on, yksi meistä.

Ainoastaan salaliittoteoreetikon järjenjuoksulla voitaisiin väittää, että Niinistön kansanomaisuus on laskelmoitua. On kuitenkin varmaa, että presidentti tiedostaa vaatimattomuuden pönkittävän hänen asemaansa koko kansan presidenttinä.

Vietnamin kansan vapauttajaksi itsensä julistanut ja muiden marxilais-leninistien jalustalle nostama Ho Tši Minh, omalla kielellään valon tuoja, tunsi samat ikivanhat populismin keinot. Jos suurimmalla osalla kansasta ei ole kenkiä, ei kannata astella paikalle koreissa bootseissa.

Samasta vaatimattomasta ja sitkeästä kalliomännystä on veistetty aiemmatkin suomalaiset presidenttimme, heidän omasta toiveestaan.

Miksi me olemme välttyneet neuvostoliittolaiselta omakuvien ja patsaiden kylvämiseltä jokaiseen kadunkulmaan? Voisiko Suomen presidentiksi pompata koskaan miljonääriä, joka asuu oman pilvenpiirtäjänsä kattohuoneistossa?

Presidenteistämme Mannerheimillä on todennäköisesti eniten patsaita. Niitä löytyy vähintään kuudesta suomalaisesta kaupungista. Osaa sotketaan yhä säännöllisesti tervalla ja höyhenillä, vaikka marsalkan kuolemasta tulee kuluneeksi pian 70 vuotta.

Marsalkka Mannerheimin lisäksi Urho Kekkosen legenda elää voimakkaimmin edesmenneistä presidenteistämme. Kekkonen osasi vähän rehennelläkin, ainakin mitä tuli urheiluun, metsästykseen ja kalastukseen. Silti hän keräsi kansan puolelleen savupirtin poikana. Neuvostojohtajien vanavedessä Kekkosesta olisi voitu rakentaa vielä suurempi kuva.

 

Presidenttimme ovat aina populisteja, mutta hyvin yksinkertaisella tavalla. He haluavat kertoa viestiä joka kuuluu näin: tämänlaisia me suomalaiset vain olemme.

Vaatimattomuus on hiljalleen häviävä luonnonvara. Nuoret haluavat osoittaa varallisuuttaan pukeutumalla merkkivaatteisiin, ja ne joilla ei ole oikeaa brändiä päällään, saattavat joutua silmätikuiksi.

Voi hyvin olla, että 30 vuoden sisällä saamme presidentin, joka rehentelee omaisuudellaan ja ylivertaisuudellaan.

Nyt pitääkin käydä haravoimassa lehdet, ja ehkä sitten mennä oluelle.