fbpx
Kolumnit

Hyvästi Kaupunkilainen ja muut vanhat tutut – Nimimerkkikirjoittelu Hämeen Sanomissa on päättynyt

Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen

Nyt se on ohi, vuonna 1879 alkanut nimimerkkikirjoittelu Hämeen Sanomissa. Eihän sitä kestänytkään nimimerkistä Kaupunkilainen alkaen kuin vähän yli 140 vuotta.

Torstaina mielipidesivulla julkaistiin ensimmäisen kerran uudet palstan pelisäännöt. Käytäntöä on kokeiltu jo joitakin kuukausia.

 

Lopulta sattuma ohjasi, eli kuluneeseen talveen osuneet monet keskustelunaiheet, jotka ovat – Hämeenlinnan toriparkista alkaen – poikineet kiitettävän paljon mielipiteitä. Ihmisten asiallisia ajatuksia on ollut ilo julkaista.

Rohkenen olettaa, että ihmiset ovat kurkkuaan myöten täynnä kaikkialle läpitunkevaa anonyymiä roiskintaa.

Rehellinen seisoo sanojensa takana. Samalla vedetään selvä raja velloviin verkkokeskusteluihin.

Olo on vähän haikea täällä mielipidekammiossa. Totuuden jälkeiseksi kutsutun ajan riento on repivä ja raaka.

 

“Uskallatko julkaista?” Vielä tuhansien ja taas tuhansien juttujen jälkeenkään ei ole tullut eteen sellaista, jonka julkaisu olisi uskalluksesta kiinni, monesta muusta asiasta kyllä ja usein jutun pituudesta.

Kaikenlaisia salaliittoteorioita on kuultu ja rahaakin on tarjottu. Niin tylsää kuin se onkin, niin teoriat ovat kaikki syväsi liioiteltuja ja yliampuvia. Ja sen satasen lähetin takaisin todistajien läsnä ollessa.

 

Palstan sisältö on pelkästään kirjoittajista kiinni. Kiitos kuuluu heille eli teille, kuten tämän päivän lehdessä kirjoittavalle Leo Roivaiselle Hattulasta.

Lexan tapaiset kirjoittajat ovat vuosien varrella osoittaneet, että omalla nimellä voi kirjoittaa myös aroista aiheista ja syvästi ihmisen äänellä.

Kynnystä ei pidä silti nostaa liian korkealle. Ihan tavallisten asioiden ja ihmisten takia täällä ollaan.

 

Hiljan kuulin epäilyn, että ahaa! toimitus taitaa valita kirjoitukset. Tietysti valitsee! Kuka muu se voisi olla?

Nimimerkkiä voi poikkeustapauksissa edelleen käyttää yksityisyyden suojelemiseksi. Vakiintuneita nimimerkkejä on puolestaan tällä hetkellä käytössä tasan yksi, Juhonpoika, mutta uusia ei tule.

Tekstiviestejä julkaistaan edelleen nimimerkeillä. Niitä ei kuitenkaan tarvitse ottaa loppuun asti vakavasti.

Menot