fbpx
Kolumnit

Kolumni: Ilman jätehuoltoa asuisimme tunkion nurkalla

Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen

Menneiden sukupolvien tunkiot ovat nykyajan ihmiselle aarreaittoja. Ainakin arkeologisessa mielessä, ja jos tunkio on tarpeeksi vanha.

Vaikkapa keskiajan ihmisten elämästä emme tietäisi montakaan kiinnostavaa yksityiskohtaa ilman menneiden vuosisatojen tunkioita, jonne päätyivät niin rikkoontuneet astiat, kadonneet napit kuin aterioiden jäänteet. Esimerkiksi vanhaa Turkua esittelevä arkeologinen museo Aboa Vetus on kaivanut monet kiinnostavat löytönsä suoraan roskakasasta.

Nuoremmat jätteet eivät niinkään saa minua innostumaan. Sata vuotta tai puoli vuosisataa sitten ei vielä ollut järjestettyä jätehuoltoa, mutta tuon ajan roskat eivät kelpaa vielä arkeologiksi löydöiksi.

Valitettavasti aika ei muuta mullaksi ensimmäisiä muovisia jogurttipurkkeja tai maitopusseja. Peltipurkkeihin ajan hammas pystyy, mutta rikkoontunut sillipurkki ei katoa minnekään.

Pihan perukoita siivotessa ei voi kuin huokailla aiempien sukupolvien jätehuoltoa. Jonnekin ne roskat oli kipattava. Usein se paikka oli kotitontin peränurkka, ellei roskaa voinut polttaa tai kompostoida. Kun järjestettyä jätehuoltoa ei ollut, niin roskat hoidettiin kätevällä menetelmällä: poissa silmistä, poissa mielestä. Omien arkisten kaivausteni tuloksina olen voinut esitellä muun muassa sähkömittarin proppuja ja purkitettua kielontuoksua.

Jätehuollon maksuista on erilaisia mielipiteitä. Pienikin heilahdus maksujen korotuksen suuntaan saa asiakkaat nurisemaan. Kiertokapulan uudesta jätehuollon perusmaksusta varsinkin on purnattu, vaikka maksulla luvataan maakuntaan esimerkiksi uusia pienjäteasemia.

Itse en voi jätemaksuista valittaa. Tavallisen kotitalouden pienen jäteastian kertatyhjennys Kiertokapulan alueella maksaa laskuni mukaan alle seitsemän euroa. Suhteessa samoissa summissa pyörii jäteastian kuukausittainen tyhjennysmaksu Pirkanmaan jätehuollon toiminta-alueella.

Jätteiden tuottajana maksan roskikseni tyhjennysmaksun erittäin mielelläni, jos vaihtoehtona olisi pussukoiden kuljettaminen kymmenien kilometrien päässä sijaitsevalle jäteasemalle.

Jotakin joudun toki itsekin tekemään, sillä paperin, metallin ja lasin kärrään kierrätyspisteeseen ja biojätteen kompostoin. Muovijätteen määrää yritän hillitä jo kauppareissulla ja mahdollisuuksien mukaan muovijätekin päätyy keräyspisteeseen.

Menot