fbpx
Kolumnit

Kolumni: Isällä oli vaarinsa veistämä puuporsas ja minulla kaksi puupalikkaa – mutta lapsenlapsi on syntynyt Samsung tai Apple käsissään

Koska ilmastonmuutosta, sote-valiokuntaa ja Aku Louhimiestä on käsitelty toistaiseksi tarpeeksi, kirjoitan Pipsa Possusta.

Ostin sellaisen nimipäivälahjaksi kaksivuotiaalle tyttärentyttärelle. Pieni muovinen possuhahmo vaikutti sopivalta lahjalta tattiaiselle, joka on muutoin kiinnostuneempi tabletin ja kännykän animaatiopätkistä.

Kaksivuotias näppäilee ja hipaisee laitteita pikkusormillaan vikkelämmin kuin minä. Hänen sukupolvensa on syntynyt Samsung tai Apple hyppysissään.

 

Mitä minulla oli kätösissäni kaksivuotiaana?

Ehkä kaksi yhteen hakattavaa Jukka-puupalikkaa. Viihteestä vastasi Karhunpoika sairastaa, jota setä lauloi lämpimällä äänellä putkiradion salaperäisten valojen takana.

Entä omat vanhempani? Millä he viihdyttivät itseään taaperoiässä 90 vuotta sitten?

Kukaties vaari oli veistellyt lapsosille oksankäppyrästä possun. Radiovastaanottimia sen ajan sähköttömissä pirteissä ei ollut. Radio eli langaton lennätin oli rikkaiden hifistelijöiden in-juttu.

 

Kehityskaari, jonka isäni ja äitini ovat saaneet kokea, on maailmanhistoriassa ainutlaatuinen. Se on linnunradan mittainen trippi. Miten ihmeessä 1920-luvulla syntyneet ihmiset ovat kyenneet pitämään päänsä kasassa?

Taival alkoi kinttupolulla hevoskärryillä ja jatkuu nyt moottoritiellä taksilla. Ajoneuvon ominaisuuksia ovat Sport+ Dynamic Select ja Attention Assist sekä Pre-Safe. Nettiradiossa räppäävät Lil Peep ja XXXTentacion.

Menneisyyden tiedämme. Se on elettyä elämää, mutta Pipsa Possu kädessäni yritin hahmottaa myös, millaisessa maailmassa tyttärentyttäreni mahtaa palloilla yllettyään kenties 90 vuoden ikään.

 

Jos muutosvauhti yhä kiihtyy, tämän ajan itsestäänselvyydet ovat 2100-luvun alussa museotavaraa – tai ehkä museoitakaan ei enää ole.

On mahdollista, että myös Suomi-niminen kansallisvaltio on historiaa ja sen nykyinen pääkieli vain vepsän kaltainen hiipuva jäänne.

Työ saattaa olla käsite, joka ymmärretään tulevaisuudessa tyystin toisin kuin näinä irtisanomislakiriitaan kondensoituvina sateisina päivinä.

Ainakaan syöpärokotettu lapsenlapseni ei 90-vuotiaana lue paperille painettavaa sanomalehteä, ei katsele televisiota, ei päivitä Facebookia, ei aja polttomoottoriautoa eikä näppäile sen paremmin Samsungia kuin Applea.

Pipsa Possu hänellä on toivottavasti tallessa.

Paradoksaalisesti se on sekä valmistettu että kielletty Kiinassa. Pipsa on kuulemma liian kuriton roolimalli kiinalaislapsille.

 

Myös Putte Possun nimipäivää vietettiin eilen.

Vuonna 1953 levytetyn laulun mukaan kekkereiden tarjoilut olivat nykyisiin verrattuina heikonlaisia: vain tikkukaramellit ja pullakahvit.

Menot