Kolumnit

Kolumni: Jalankulkijan henki ja turvallisuus ei ole tärkeä

Jyväskylässä tapahtui tiistaina se, mitä on pitkään pelätty. Lastenvaunujen kanssa liikkunut nainen jäi työmaan kohdalla kuorma-auton yliajamaksi.

Lapsi selvisi vammoitta, mutta joutuu kasvamaan aikuiseksi ilman äitiään.

Tämä täysin turha kuolema johtui maan tavasta. Siitä, että autoilija on aina jalankulkijaa tärkeämpi.

Sama kuolemanvaara toistuu tuhansilla jalkakäytävillä joka ikinen päivä.

Työmaan tai väärin pysäköidyn auton tukkiessa jalkakäytävän on jalankulkijoiden – aikuisten, lasten, vanhusten, lastenrattaiden – pakko siirtyä autojen keskelle. Tai sitten autot tulevat jalkakäytävälle.

Jokaisella kaupungilla on katuohjeet, joissa kerrotaan, miten työmaiden kohdalla olisi järjestettävä turvallinen kulku ja ohjattava liikennettä. Ohjeita ei noudateta.

Me olemme jo niin alistuneet tähän surkeuteen, että harva viitsii ilmoittaa vaaranpaikoista kaupunkien valvojille.

Työmaat ovat vain pieni osa isoa asenneongelmaa. Vaaranpaikkoja tekevät myös jakeluautot ja liikkeiden asiakkaatkin.

Miksi ajaisin kulman taakse parkkiin tai lastauslaiturille, kun auton voi ilmaiseksi jättää oven eteen jalkakäytävälle? Ajoradalle ei pysähdytä, vaikka se olisi sallittua, koska se haittaisi “oikeaa” liikennettä.

Hämeenlinnassakin yritys pysäköi autojaan 363 päivänä vuodessa Turuntien kalliisti uusitulla jalkakäytävällä ilman pelkoa sakoista. Sinne ajetaan jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden välistä pujotellen.

Autoilijoita jalkakäytäviltä ja pyöräteiltä bongailevassa Facebookin “Minä pysäköin pyörätielle” -ryhmässä toistuvat viikosta toiseen samanlaiset kuljettajien vastaukset kysymykseen “Miksi?”.

– Teen vain työtäni, kyllä siitä ohi pääsee, mulla on kiire, nää tavarat painaa, lastauslaituri on liian kaukana, mä oon vain hetken, en mä voi tukkia autotietä, v*ttuako se sulle kuuluu, haluatko turpaan?

Onneksi olkoon, kuljetusalan ammattilaiset. Näin te annatte itsestänne ja yrityksestänne kuvan, joka saa ihmettelemään, onko teillä ajokorttia, tilannetajua tai edes mitään häpyä.

Jalkakäytävän tukkiminen ja suojattoman osapuolen pakottaminen autoliikenteen sekaan oman elämän helpottamiseksi ja muutaman sekunnin säästämiseksi on silkkaa itsekkyyttä.

Tappavaa itsekkyyttä.