Kolumnit

Kolumni: Kaapit täyttyvät tavarasta melkein itsestään

Kuvaaja: Pekka Rautiainen

Tunnetteko huushollin, jossa on tyhjiä kaappeja ja hyllyjä odottamassa täyttymistä? No en minäkään.

Aina sanotaan, että kodeissa pitää olla riittävästi säilytystilaa. On kuitenkin ihan sama, kuinka paljon sitä on, koska se täyttyy joka tapauksessa.

Siksi olisikin hyvä muuttaa uuteen kotiin noin viiden vuoden välein, jottei kaappien perälle kertyisi kymmenien vuosien takaista tavaraa, jonka olemassaolo on jo unohtunut.

Äidilläni oli kätevä kaappi pyyheliinalle ja patalapuille hellan välittömässä läheisyydessä. Se oli kuitenkin sen verran kookas, että sinne mahtui ainakin sata patalappua, jotka sieltä talon tyhjennysvaiheessa sitten kaiveltiin roskikseen.

Kaupunkitaloudessa ei myöskään ole käyttöä 50 litran maitotonkalle, joka oli säilötty kai pahan päivän varalle. Se kuitenkin odottaa, voisiko siitä muodostaan jonkinlaisen sisustuselementin.

Rukki kaikkine tykötarpeineen matkusti kierrätyskeskukseen, joka Hämeenlinnassa onkin huomattavasti avarakatseisempi kuin pääkaupunkiseudulla. Lähes kaikki ehjä ja puhdas kelpaa.

Pääkaupunkiseudulla on hankalaa päästä eroon muun muassa vanhoista huonekaluista, vaikka ne olisi täysin ehjiä ja puhtaita. Esimerkiksi kirjahyllyille nyrpistellään kautta linjan.

Kaikki 80-lukulainen, laadukaskin, on roskaa, joka ei kelpaa. Sen sijaan 50- ja 60-luku ovat nyt kierrättäjien suosiossa. Varmaan se 80-lukukin joskus tulee, muttei vielä vähään aikaan.

Erityisen suuri ongelma muodostuu tekstiileistä. Mitä tehdä kaikilla pitsilakanoilla, jotka ovat olleet käyttämättä kymmeniä vuosia, koska pussilakanat tulivat markkinoille?

Ei sen puoleen, että käytetyillä pussilakanoillakaan olisi erityisesti kysyntää, koska kaikkien kaapit ovat jo ennestään täynnä niitä. Onneksi kissakoti Kattilalla on käyttöä tekstiileille.

Pitsilakanat on ehkä siirrettävä omaan kaappiin odottamaan joko tuunausta tai sitä, että oma perikunta aikanaan tuskailee tämän pulman äärellä. Jälkimmäinen vaihtoehto on todennäköisempi.

Muutto riittävän usein ja kohtuullinen määrä säilytystilaa lienevät ainoa tepsivä ratkaisu tavaratulvaan. Useimmissa meissä asuu pieni hamsteri. Tavaroista on vaikea luopua, ellei ole pakko.