Kolumnit

Kolumni: "Kädet ovat Suomessa kalliita, mutta päät edullisia"

Otsikon toteamus on suora lainaus viime torstain Kauppalehdestä, jossa kaiutinvalmistaja Amphion Loudspeakersin toimitusjohtaja-omistaja Anssi Hyvönen kertoi, miksi maailmanlaajuisilla markkinoilla toimiva yritys pitää päämajaansa Kuopiossa.

Olen jonkun sortin hifiharrastaja ja kohta kymmenen vuoden ajan olen kuunnellut kotona musiikkini Hyvösen yrityksen valmistamilla kaiuttimilla. Monta muutakin kaiutinta on käynyt testissä, mutta parempaa en ole onnistunut löytämään.

Suomalaiset päät ovat suunnitelleet lähes liiankin hyvän tuotteen.

Kulutuselektroniikan valmistaminen Suomessa ei ole mikään itsestäänselvyys. Salorat, asat, nokiat, finluxit ja monet muut ovat tulleet ja menneet radioineen, televisioineen ja puhelimineen.

Sellaiset massatuotteet tehdään nykyisin Aasiassa halvemmilla käsillä.

Kaiutinvalmistajat ovat silti Suomeen jääneet ja niillä menee jopa hyvin.

Amphionin lisäksi Kuopion suunnalla toimii huomattavasti isompi tarkkailu- ja aktiivikaiuttimia valmistava Genelec, jolle Suomi on yksi pienimmistä markkina-alueista.

Itä-Suomesta, Mikkelistä, ponnisti myös Olavi Räsäsen OR-kaiutintehdas. Sieltä on puskettu maailmanmarkkinoille kaiuttimia monella eri merkillä.

Muita maailmalla tunnettuja nykyisiä suomalaisvalmistajia ovat ainakin Gradient, Aurelia ja Harrin kaiutin.

Lisäksi takavuosina monessa suomalaiskodissa soivat Hifi-lehden ja Tekniikan Maailman rakennussarjakaiuttimet. Kotimaista huippusuunnittelua nekin.

Suomessa ei valmisteta kaiuttimien sähköisiä osia eikä puisten koteloiden tekeminenkään lyö täällä leiville.

Mutta se pää, sen käyttäminen on kaiutinrakennuksessa vähintään yhtä tärkeä asia kuin mekaaniset osat. Jostain tähän pieneen maahan on syntynyt hirveä määrä osaajia, jotka ymmärtävät kaiuttimen kaltaisen monimutkaisen kokonaisuuden hienoudet.

Ja hyvä niin. Puisia bokseja osataan tehdä kaikkialla maailmassa. Puulaatikon hinta ja vaikutus talouteen kuitenkin moninkertaistuu, kun se suunnitellaan ja viimeistellään täällä valmiiksi huipputuotteeksi.

Sitä pään sisällä olevaa osaamista ei kovin helposti korvata halvemmilla käsillä.

Päivän lehti

20.1.2020