Kolumnit

Kolumni: Kenelle taajamia oikein suunnitellaan – autoille vai ihmisille?

Kuva: Pekka Rautiainen

Kesälomareissulla tuli ihasteltua auton ikkunasta kauniita keskisuomalaisia järvimaisemia.

Viitasaarella ihastelu muuttui kuitenkin tyrmistykseksi. Kauniin Keiteleen Kymönselän rannalla, todellisella näköalapaikalla, kohoaa – mikäs muukaan kuin supisuomalainen ABC-asema.

Matkan jatkuessa sitä tulee useampaankin otteeseen miettineeksi, eikö järvimaisemalle todellakaan muuta käyttöä löydy kuin toimia matkailijoiden taukopaikkana. Parkkipaikalla nököttävät peltilehmät ainakin saavat nauttia maisemasta.

 

Janakkalassa sorvataan parhaillaan kaavaa uudelle ja entistä suuremmalle S-marketille.

Aivan Turengin keskustaan, liikenneympyrän tuntumaan soviteltava market on herättänyt intohimoja puoleen ja toiseen siitä lähtien, kun Osuuskauppa Hämeenmaan aloite viime toukokuussa tuli julkisuuteen.

Miljöönsä puolesta Turenkia on turha ryhtyä vertailemaan keskisuomalaiseen järvi-idylliin, mutta jotain yhteistä hämäläistaajamalla ja Viitasaarella kumminkin on. Molemmissa paikoissa maankäytön suunnittelu näyttää ulkoistetun kaupalliselle toimijalle.

 

Osuuskauppa Hämeenmaa haluaa rakentaa Turenkiin uuden ja entistä isomman S-marketin. Tämä on kunnan ja kuntalaisten näkökulmasta erinomaisen hienoa. Hämeenmaan hamuama tontti sijaitsee kätevästi keskellä kylää ja ihanasti suurimman kilpailijansa vieressä.

Kyseisen tonttivaihtoehdon vastustajat ovat kummastelleet, eikö marketille todella löytyisi paikkaa muualta kuin keskustan ainoalta vihreältä pläntiltä. Itse olen kummastellut sitä, miten uusi laatikkomarket ja parkkipaikka elävöittäisivät näivettynyttä keskustaa. Eikö muuta paikkaa olisi? 

Myös Hämeen liitto ja elykeskus ovat kantaneet huolta Turengin keskustan ilmeestä (HäSa 18.12.). Elyn lausunnossa kiinnitetään huomiota siihen, että suunnitelmassa Hausjärventien risteysalueella katukuvaa hallitsisi etualan paikoituskenttä. Elyn mukaan tällaisilla ratkaisuilla on pilattu monien taajamien keskustat.

Kunnan kaavasuunnittelijan toteamus siitä, että asiasta on neuvoteltu, mutta osuuskauppa ei halua muutosta kaavaehdotukseen, tuntuu tyrmistyttävältä.

Kenen käsissä kuntien maankäytön suunnittelu oikein on? Kuntien itsensä vai puhtaasti kaupallisten toimijoiden?

 

Lue myös: Turengin S-marketin kaava etenee vastustuksesta huolimatta – Kaavaehdotus on lähes samanlainen kuin keväällä esitelty luonnos (18.12.2018)

Lue myös: Lautakunta ei äänestänyt Turengin S-marketin kaavasta – Asian palauttamista esitti Piia Aitto-oja (kd.) (19.12.2018)