Kolumnit

Kolumni: Keskustan pääministerit eivät kestä loppuun asti

Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen

Jostain syystä keskustalaisilla pääministereillä on tapana luopua vallasta ennen aikojaan.

Anneli Jäätteenmäen poliittisen nousukiidon keskeytti faksi, Matti Vanhanen erosi toisella kaudellaan terveyssyihin vedoten ja Mari Kiviniemen osaksi jäi Vanhaselta yli jäänyt tynkäkausi. Nyt sitten Juha Sipiläkin jätti leikin kesken vain muutamaa viikkoa ennen vaaleja.

Edellinen kaikki hänelle suodut pääministerikaudet alusta loppuun asti hallitusta johtanut keskustalainen on Esko Aho. Siitä on aikaa kohta neljännesvuosisata.

 

Ulkopuolisen on mahdotonta sanoa, mitä kaikkea hallituksen kulisseissa tänä kevättalvena oikein tapahtui.

”Jaksaako Juha Sipilän tapainen johtajatyyppi istua neljä vuotta opposition riviedustajana ja jonkun muun alaisena?”
Joka tapauksessa Juha Sipilän lähtöpäätös näyttää ja tuntuu kiukuttelevan lapsen ratkaisulta. Voin melkein kuulla jälleen yhden itse aiheutetun sote-vastoinkäymisen kohdattuaan Sipilän huutavan ”pitäkää tunkkinne!” ja ryskäävän ovista ulos kohti Mäntyniemeä.

Sillä itse aiheutettujahan valtaosa kaikista sote-vastoinkäymisistä on ollut – niin tällä hallituksella kuin edellisilläkin.

 

Juha Sipilä tuli politiikkaan ulkopuolisena haastajana. Yritysjohtajan tulos tai ulos -retoriikka toimi ja toiselle kansanedustajakaudelleen hän lähti valtakunnan ääniharavana.

Vaalikausi on kuitenkin näyttänyt, että politiikassa toimitusjohtajan sana ei ole laki. Hallitukselta sujuivat helposti kaikki ne asiat, joissa vain purettiin vanhaa. Aukioloaikalait kumottiin, alkoholilakeja lievennettiin ja liikenteen säännöksiä vapautettiin.

Uuden rakentamisessa Sipilä kuitenkin törmäsi toistuvasti kaiken maailman dosentteihin ja perustuslakeihin, jotka on tehty suojelemaan meitä ja valtiota äkkipikaisilta johtajilta.

 

Tällä viikolla mielenkiintoisinta oli Sipilän lupaus, että jos Keskusta häviää vaalit murskaluvuin, hän ei enää asetu puolueensa puheenjohtajaehdokkaaksi.

Eduskuntaan hänet valitaan varmasti, sitä en epäile. Mutta jaksaako Juha Sipilän tapainen johtajatyyppi istua neljä vuotta opposition riviedustajana ja jonkun muun alaisena?

En ihan hirveästi yllättyisi, jos yrityselämä tai mukava hallituspaikka kutsuisi Sipilää jo ennen vuoden 2023 vaaleja.