Kolumnit

Kolumni: Kiitos Virallinen lehti 1820–2018 – Suomen virallisin juorulehti muuttuu verkkojulkaisuksi

Kuva: Pekka Rautiainen

Suomen vanhin ja virallisin lehti, Virallinen lehti – Officiella tidningen, lopettaa ilmestymisensä paperille painettuna tämän vuoden loppuessa.

En tiedä jääkö moni sitä kaipaamaan, mutta minulle se on kuulunut kolmena päivänä viikossa lukurutiiniin jo vuosikymmenen ajan.

Tämä usein kuivakkana ja epäkiinnostavana pidetty vihreäkantinen ei koreile kuvilla (niitä ei ole), mutta värikästä luettavaa siinä riittää. Ihmiselämän koko kirjo on nimittäin läsnä tässä valtion virallisessa äänitorvessa, joka julkaisee viranomaisen ilmoituksia ja kuulutuksia sekä muita laissa määrättyjä asioita.

Osa niistä jutuista on sellaisia, että jos ne julkaistaisiin tässä lehdessä sellaisenaan, olisi päätoimittajamme nopeasti oikeudessa vastaamassa syytteisiin yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämisestä.

Vuonna 1820 perustettu lehti julkaisi alkutaipaleellaan myös novelleja, mutta sen jälkeen lehti on keskittynyt pelkkään tiukkaan asiasisältöön.

Viranomaisen päätöksestä tulee virallinen Virallisessa lehdessä.

Jos viranomainen ei muuten tavoita hallintoalamaistaan, painetaan tieto tätä koskevasta päätöksestä viralliseen lehteen.

Oletus on, että jokainen meistä seuraa Virallista lehteä siltä varalta, että siellä julkaistaan itseä koskevia asioita.

Viralliseen lehteen pääsee tai joutuu, jos asiat ovat oikein huonolla tolalla.

Konkurssit, haasteet velkojille ja yrityssaneeraukset ovat lehden päivittäistä kauraa siinä missä kadonneet asiakirjat, taloyhtiöiden tupakointikiellot ja uhkasakotkin. Nimen kanssa luetellaan ne lääkärit, joilta kielletään huumaavien lääkkeiden määrääminen itselle. Sivuilta ja rivien välistä voi lukea monenlaisista elämän ongelmatilanteista.

Virallinen lehti on toisten asioista kiinnostuneelle todellinen juorupommi.

Suosikkinumeroni on elokuussa 2016 julkaistu 606-sivuinen luettelo lakkautettavista yhdistyksistä.

Yhdistyksien nimet kertovat tarinaa muuttuvasta yhteiskunnasta, jossa ei ole enää sijaa Viipurin autonkuljettajayhdistykselle, Kuopionseudun perustuslaillisille nuorille tai Suomi-Neuvostoliitto-seuran Hintan osastolle.

Virallisen lehden taru jatkuu verkossa ilmaisjulkaisuna.

Itse taidan ottaa viimeisen paperisen lehden visusti talteen muistoksi.

Menot