Kolumnit

Kolumni: Kirjastoauto on kylien viimeinen kulttuurikeskus

Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen

Kurjistuva kuntatalous pakottaa kunnat laittamaan vaakakuppiin peruspalvelut ja niiden lisukkeet.

Henkisenä kaksoiskuntalaisena luin surulla viime sunnuntain Hämeen Sanomista (27.9., sivu A3) Hattulan kunnan kaavailemista säästötoimenpiteistä.

Tunnen ja tiedän tuskan, kun kyläkoulun ovia koputellaan sulkemistarkoituksessa.

Silkkaa ilkeyttään tai vain kuntakeskusta ajatellen eivät kunnan virka- ja luottamushenkilöt kuitenkaan säästösuunnitelmiaan hio, vaikka oman lähipalvelun menettämisen uhka kirpaisee syvästi.

Arvostan lasten kannalta turvallisia ja toimivia koulutiloja. Syrjäkylällä kasvaneena ja edelleen sivukylällä asuvana olen myös aina arvostanut kuntien kirjastoautotoimintaa. Kirjastoauto on mielestäni parhaita kunnan tarjoamia palveluita: huvia ja hyötyä lähes kotiovelle, säässä kuin säässä, ympäri vuoden.

Kun meni se koulu, niin olihan edes kirjastoauto. Olen ennenkin kehunut Hattulan kirjastoa ja lähettänyt terveisiä 1970-luvulla kotipitäjässäni kirjastoautoa kuljettaneelle Taivaisen Martille, mutta menkööt taas terveiset eteenpäin.

Aikana, jolloin television toisesta kanavasta näkyi vain lumisadetta ja sosiaalinen media tarkoitti kyläkauppaa, oli kirjastoauto todella tärkeä palvelu. Meille riittivät kirjat, mutta nykyään Hattulan kirjastoauto Lilius kiidättää tarvittaessa kylille vaikka kahvakuulan tai verenpainemittarin.

Hattula ei ole yksin säästösuunnitelmineen, sillä kirjastoauton kohtaloa on puntaroitu Janakkalassakin. Janakkalalaiset ovat nostaneet esille auton käyttäjien huikeat lainausmäärät. Hyvä niin, sillä lainausmääräthän ovat yksi mittari, jolla kirjastotoimen palveluiden käyttöä lasketaan ja arvotetaan.

Padasjoen kirjastoauto ajoi viimeiset lenkkinsä vuonna 2019. Yhtenä syynä päätökselle oli lainausmäärien selkeä putoaminen. Ja ropisihan samalla säästöjä sivistyspuolelle.

Kirjastoautoilla kunnat tekevät myös kuntarajat ylittävää mainiota yhteistyötä. Hattulassa jollakin kulmalla piipahtaakin Hämeenlinnan Bella.

Jos punakynällä on pakko vetää viiva kirjastoauton päälle, niin olisiko palvelua mahdollista säilyttää edes pitäjän ääripäissä jo pyörivällä käytännöllä?

Päivän lehti

20.10.2020

Fingerpori

comic