fbpx
Kolumnit

Kolumni: Kohtalokas seikkailu Lemmenjoelle, osa 2

Kuva: Pekka Rautiainen

Ilmavoimien kertausharjoitukselle Lemmenjoella tuli kova hinta. Karjalan lennoston silloinen komentaja Markus Päiviö laitettiin sivuun jo aiemmin.

Kun Päiviön toiminta tuli julkisuuteen, kävi niin, etteivät hänen esimiehensä, ilmavoimien komentaja Sampo Eskelinen ja puolustusvoimien komentaja Jarmo Lindberg, enää halunneetkaan hakea jatkoaikaa määräaikaisille tehtävilleen. Päiviö ja Eskelinen ovat syytteessä ja Lindbergkin ehkä vielä.

Viikonlopun reissulle tulivat melkoiset seuraukset, vaikka Eskelinen tai Lindberg eivät olleet edes mukana.

Suomalainen virkakoneisto vaalii raskaalla kädellä julkikuvaansa. Poliisihallinnon valvonta- ja vastuusuhteiden perkaaminen on vienyt sankan joukon entistä ja nykyistä johtoa syytteeseen. Nyt puolustusvoimien Lindberg teki johtopäätöksensä etukenossa.

Virkakoneiston maine on erinomainen ja sellaisena halutaan pitää. Henkilökohtaisella tasolla voidaan kuitenkin pohtia, onko peli jo mennyt turhan kovaksi.

Ilmavoimien tapauksessa ei edes tiedetä, mitä Lemmenjoella oikeasti tapahtui. Ilmeisesti sillä ei ole edes merkitystä, kun pelkkä ennakkojulkisuus näyttää huonolta. Miten puolustusvoimien komentaja olisi voinut estää sen, jos hänen alaisensa päättää Lapin reissulla rällästää, riehua ja käyttäytyä huonosti?

Upseerit ovat fiksuja naisia ja miehiä, jotka pääsääntöisesti osaavat asiansa ja esiintymisen. Moni muu julkisen puolen sektori seuraa kateellisena, kuinka hienosti puolustusvoimat lobbaa toimintaansa.

Kenraalit pitävät puolensa myös hävittäjähankinnoissa, mikä on historiallisen suuri kauppa.

Puolustusvoimista saa ottaa oppia. Yleinen asevelvollisuus ja historia ylläpitävät meillä ainutlaatuista maanpuolustustahtoa. Ilman sitä mikään määrä hävittäjiä ei riitä.

Suomi valtiona haluaa pitää oman julkikuvansa yhtä kirkkaana kuin ylläpitämässä virkakoneiston. Pärjätäksemme paremmin maailmalla meidän pitäisi opetella vetämään röyhkeämmin kotiin päin.

Meillä saadaan yhteinen paskahalvaus, kun kotimainen miehistönkuljetusvaunu vilahtaa Lähi-idän sotakuvissa. Samalla rintamalla laulavat myös ruotsalaiset tykit.

Niin laulaa myös svensson ja naurahtaa, kun kruunu kassaan kilahtaa.

Menot