Kolumnit

Kolumni: Kuluttajia huijataan mennen tullen – kapinan paikka?

Autonvalmistaja Volkswagenin päästöhuijaus, Nokian Renkaiden valmistamien renkaiden testitulosten manipulointi, tietotekniikkajätti Applen iPhone-puhelinten käyttöjärjestelmän päivitysten aiheuttama akkujen tyhjentyminen ja puhelinten hidastuminen ja mitä näitä nyt on.

Kaikki ovat perinteisesti luotettavina pidettyjä ja jopa maailmanlaajuisia brändejä, jotka ovat kuitenkin tahallisesti huijanneet kuluttajia taloudellisen kasvun toivossa.

Huijanneet niin kauan kunnes ovat jääneet kiinni ja joutuneet myöntämään tekosensa.

Häpeällistä ja noloa yrityksille, mutta ennen kaikkea ikävää kuluttajille, jotka ovat luulleet ostavansa laadukkaita tuotteita ja jotka ovat olleet valmiita pulittamaan tuotteistaan myös ekstrahintaa pelkän brändin vuoksi.

Ja tästä kaikesta huolimatta niin me täällä Suomessa kuin kuluttajat muuallakin maailmassa jatkamme kyseisten valmistajien tuotteiden ostamista entiseen malliin.

Valtaisa mediauutisointi saattaa hetkellisesti paheksunnan ollessa ylimmillään notkauttaa myyntiä, mutta kuluttaja palaa tottumuksiinsa kuin ehdollistettu Pavlovin koira kotvan päästä.

Olemmeko me mainonnan ja brändäyksen uhreja vai muuten vain tyhmiä?

Eikö järkevää olisi tehdä ostoboikotti, jolla näyttäisimme, että kuluttajien kusettaminen ei ole oikein.

Kun sen tekee ensin yksi, sitten kymmenen, sata, tuhat, kymmenentuhatta ihmistä ja niin edelleen, globaalien jättienkin on pakko alkaa kuunnella ”pientä ihmistä” – asiakasta, joka heidän menestyksensä loppujen lopuksi on luonut.

Se olisi opiksi myös seuraaville yrityksille, joiden ”salaisten neuvotteluiden salaisissa kansioissa” mahdollisia huijauksia edes alustavasti harkittaisiin.

Pienemmässä mittakaavassa on ruvennut epäilyttämään myös nykyisten kodinkoneiden elinkaari.

Entisajan kodinkoneet kestivät äidiltä tyttärelle, vaan toisin on nyt. Miksi kolmensadan euron ladattava rikkaimuri kestää vain muutaman vuoden ennen kuin se alkaa hyytyä jo muutaman minuutin imuroinnin jälkeen?

Miksi satasen sähköhammasharja tekee saman, vaikka se on juuri ladattu? Akkuja et voi uusia, vaan pitää ostaa kokonaan uusi.

Eipä uskoisi, että elämme 2000-luvulla teknologian huipulla. Vedätys se on näemmä se, joka kannattaa.

Päivän lehti

28.11.2020

Fingerpori

comic