Kolumnit

Kolumni: Kyllä korjaaminen kannattaa

Kuvaaja: Pekka Rautiainen

Uusi kotiparturi, sähköhammasharja tai tehosekoitin ovat jo niin halpoja, että niiden korjaaminen maksaisi enemmän kuin uusi.

Vaikka kotivakuutus korvaakin esimerkiksi pakastimien ja pesukoneiden tyyriin korjauksen, ostetaan korvausrahalla mieluummin uutta kuin korjataan vanhaa.

Kuluttajia ei voi syyttää uuden ostamisesta. Heille pitäisi päinvastoin kertoa jo kaupassa, kuinka kauan tuotteen on määrä kestää ja voiko sen korjata.

Tarvitaan nopeasti pelisäännöt, jotka auttavat meitä toimimaan vastuullisesti. On turha odottaa ympäristötekoja kuluttajalta, kun tämä seisoo jo kaupassa sormi suussa ja miettii, minkälaisen laitteen hän ostaisi.

 

Kertakäyttökulttuuri on paljon muutakin kuin kertakäyttöastioiden hylkääminen tai muovipussien käytön lopettaminen.

On helppo väittää, että uusi on vanhan korjaamista halvempaa. En purematta niele väitettä, sillä uskon, että kyse on sitkeässä elävistä asenteista.

Korjaaminen on vaivalloista, eikä siitä saa aina suurta taloudellista hyötyä. Kaikille ei kuitenkaan riitä hyvä mieli kierrättämisestä, kun vaakakupissa on nippu euroja.

 

Kaikkialle Suomessa levinnyt kertakäyttökulttuuri elää myös rakennuskannassa. Rakennusten purkamisesta on tullut yhtä arkipäiväistä kuin 60- ja 70-lukujen hulluina vuosina.

Kukaan ei itkenyt tuolloin Hämeenlinnan vanhimman kulttuurihistorian perään, vaikka talojen taivaaseen joutuivatkin esimerkiksi Vainikaisen kahvila, Kämärin talo ja komeat pankkikonttorit.

Onneksi kiintymyksemme vanhoihin taloihin heräsi 80-luvulla ennen kuin koitti Piparkakkutalon tai Verkatehtaan vuoro. Nyt voimme vain huokaista helpotuksesta, kun niitä ei ehditty purkaa.

 

Jos Suomessa pyritään kohti kiertotaloutta, pitää kierrättämisestä tehdä mahdollisimman helppoa.

Kauniit korulauseet ja hurskaat ajatukset eivät vähennä esteitä kiertotalouden kuoppaisella tiellä. Nyt tarvitaan ennen kaikkea tekoja.

Kaikki lähtee ruohonjuuritasolta.

Pitäisikö meidän palkata mummot opettamaan korjausompelua Vanajaveden opistoon? Mistä löytyisi pappa, joka taitaisi jo ikääntyneen kodintekniikan kunnostuksen?

Ei kierrättäminen ole rakettitiedettä.

Päivän lehti

24.9.2020

Fingerpori

comic