fbpx
Kolumnit

Kolumni: Laukku-Leena ansaitsisi vähintään Pro Finlandian

Kuva: Pekka Rautiainen

Harva teräväkään taiteilija tai yhteiskuntakriitikko onnistuu ravistelemaan byrokratia-Suomea ja sen henkisiä hyytymiä yhtä tehokkaasti kuin Laukku-Leenana tunnettu Leena Kiviharju.

Laukku-Leena on omasta tahdostaan koditon, taivasalla viihtyvä maankiertäjä, joka on kieltäytynyt johdonmukaisesti yhteiskunnan tarjoamasta avusta. Hän oli yhteen aikaan tuttu näky muun muassa silloisella asuinseudullani Lounais-Hämeessä.

 

Tienvarsilla kassejaan siirtelevä mystinen erakko on saanut viranomaiset ymmälleen. Eri puolilla Suomea on pähkäilty, miten Leenan saisi taipumaan normaalielämän kaavoihin.

Toistaiseksi ei mitenkään. Ulkona oleminen ei ole pakkotoimenpiteisiin oikeuttava rikos, eikä kymmenien laukkujen pikkuhiljaista roudaamista voi pitää tavaran kiellettynä varastointina. Leena ei edes roskaa ympäristöä. Hänestä ei ole koskaan ollut mitään haittaa kenellekään.

Hänet on pyritty leimaamaan lamaantuneeksi hulluksi, joka ei ymmärrä omaa parastaan ja olisi siksi kopattava julkisiin turvaverkkoihin. Poliisin mukaan lääkäri on kuitenkin todennut hänet terveeksi ja virkeäksi. Ohikulkijat ovat luonnehtineet Leenaa normaalilta vaikuttavaksi tädiksi, joka intoutuu joskus jopa puhumaan.

Hän itse on ilmoittanut pystyvänsä hankkimaan apua tai esimerkiksi puhelimen, kun katsoo sen tarpeelliseksi. Se hetki ei liene enää kaukana, sillä Leena on jo yli 70-vuotias eikä liiku enää takavuosien malliin.

 

Tässä kierto- ja kaveriperiaatteella jaettavien kulttuuripalkintojen ja turhien prenikoiden maassa Laukku-Leena ansaitsisi vähintään Pro Finlandia -mitalin. Hänessä ja hänen pitkälti toistakymmentä vuotta jatkuneessa kulkuriperformanssissaan on aivan eri luokan ytyä kuin apurahataiteilijoiden aikaansaannoksissa.

Hahmon vaikuttavuutta lisäävät Leenan salaperäisyys ja stoalainen tyyneys, jolla hän jatkaa valitsemallaan tiellä yleisestä mielipiteestä piittaamatta.

Lehtitietojen mukaan Jämsään leiriytynyt Leena on suuntaamassa seuraavaksi Päijät-Hämeen puolelle. Iltapäivälehden toimittaja kyseli äskettäin Sysmän kunnanjohtajalta, kuinka kunta aikoo varautua Laukku-Leenan mahdolliseen saapumiseen.

Miksi siihen pitäisi jotenkin varautua? Antakaa Leenan olla ja elää.

Lue myös: Tuuloksessa muistetaan ”Laukku-Leenaa” (21.12.2012)

Menot