fbpx
Kolumnit

Kolumni: Liikkuva äänestäjä poimii iloisesti rusinat pullasta

Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen

Jo pitkään olen ihmetellyt, miten ihmiset pystyvät sitoutumaan jonkin puolueen ohjelmaan ja ryhtymään sen jäseniksi.

Melkein kaikilla puolueilla on ohjelmissaan pointteja, joita voi hyvinkin kannattaa, mutta myös sellaista, mikä ei ole mieleen.

Nuoruuden mustavalkovaiheen jälkeen olenkin ollut iloinen liikkuva äänestäjä. Valitsen sen puolueen tai ehdokkaan, joka kulloisessakin tilanteessa on samaa mieltä kanssani tärkeimmistä kysymyksistä.

Toisinaan tosin pitää äänestää sitä puoluetta, joka on vähiten mokannut edellisellä kaudella. On vain muutamia puolueita, joita en missään tapauksessa äänestä.

Koska jo useita vaalikausia on työnkin puolesta tullut seuratuksi sote-uudistuksen tekoa, kiinnostaa, mitä puolueet seuraavaksi tarjoavat.

Kokoomus puhuu kuntapohjasta, muttei sano, kuinka suuri pohjan pitäisi olla. Jotta syntyisi riittävän leveät hartiat kantamaan sote-taakkaa, kunnassa pitäisi olla vähintään 50 000 asukasta.

Kuntaliitoksia ei vapaaehtoisesti synny. Jos taas yritetään pakottaa, törmätään perustuslakiin ja kuntien itsehallintoon.

Demarit ovat valmiita periaatteessa hyväksymään keskustan maakuntahimmelin, mutta poistaisivat sote-kunnaksi kutsumaltaan maakunnalta muut kuin sote-tehtävät. Yhteenliittymälle haluttaisiin verotusoikeus.

Vihreät ovat aikalailla samoilla linjoilla, mutta vähentäisivät maakuntien määrää kymmenen hujakoille. Lisäksi pääkaupunkiseutu saisi heiltä oman mallinsa, pitäähän muistaa, mistä suuri osa puolueen äänistä tulee.

Keskusta luonnollisesti pysyy juuri kuopatun sote-mallin kannalla. Perussuomalaiset eivät oikein tiedä, mitä mieltä olisivat, jos pelkkä kaiken vastustaminen ei riitä.

Jos sotella on merkitystä, demarien, kepun, vihreiden ja vasurien hallitus voisi hyvinkin syntyä.

Hallitusneuvotteluissa pöydällä on kuitenkin monenlaista muutakin.

Jos pohjasta muotoutuu vihervasuripainotteinen, on kiinnostavaa nähdä, miten muuttuu esimerkiksi puolustusministeri Jussi Niinistön (sin.) hartaudella mestaroima puolustuspolitiikka.

Vielä hetken äänestäjä on kunkku. Vaalien jälkeen hän saa taas ottaa vastaan, mitä tuleman pitää.

Menot