Kolumnit

Kolumni: Liikuntapaikkojen arvoa ei voi mitata rahassa

Hämeenlinnan kovista liikuntapaikkamaksusta on nuristu vuosia.

Täällä juniorit maksavat Hämeenlinnan Kaupunkiuutisten lokakuussa tekemän vertailun mukaan tunnin jääajasta yli 60 euroa, Tampereella harjoitushallin tuntitaksa on alle 20 euroa. Aikuisille 50 minuuttia jäällä kustantaa illalla yli 160 euroa, Joensuussa 50 euroa.

Aika on myös Pullerin sisätekonurmella niin arvokasta, että pienemmälle seuralle jo puolikkaan kentän vuokra on kipurajalla. Joissakin kaupungeissa junnut saavat harjoituskentät ilmaiseksi, Hämeenlinnassa maksut ovat tasaisesti nousseet.

Syksyllä kaupunki pudotti Kaurialan kentän remontin ensi vuoden budjetista. Suuren osan arvioiduista 1,3 miljoonan euron kustannuksista olisi syönyt pääkatsomon remontti.

Paikallisten kesälajien nykyisellä tasolla ja yleisömäärillä pääkatsomon remonttia voikin pitää yhtä kiireellisenä sijoituksena kuin kuoppaisen kantatien laajentamista nelikaistaiseksi moottoritieksi. Kaurialasta löytyy myös kakkoskatsomo, jonka kapasiteetti riittää suurimpaan osaan kesän urheilutapahtumista.

Penkkiurheilijat selviävät kuluneillakin penkeillä, mutta tarpeen olisi panostaa niihin, jotka liikkuvat. Nyt myös urheilualue jää ilmeisesti odottamaan korjauksia. 

”Penkkiurheilijat selviävät kuluneillakin penkeillä, mutta tarpeen olisi panostaa niihin, jotka liikkuvat.”

Pullerilla riittää kenttäpinta-alaa tavallisella nurmella, mutta laadussa ja ylläpidossa on parantamisen varaa.

Viheriöt olivat viime kesän helteillä kuin betonia. Sadesäällä kenttien pinta alkaa hyvin nopeasti muistuttaa mutapainiareenaa. Valaistusta on vain ulkotekonurmella, ja iltaharjoittelu muilla kentillä on haastavaa jo elokuun puolivälistä alkaen. Valaistuna kenttien tehokas käyttö olisi mahdollista myös iltojen pimentyessä.

Suurimmalle osalle urheiluseuroista on selvää, ettei toiminta voi perustua vain jäsenmaksuihin ja yhteiskunnan tukiin. Kaikista seuroista ei kuitenkaan löydy osaamista sponsorihankintaan, ja yritysten rahahanat ovat tiukassa.

Kaiken ikäisten liikkumisen tukeminen on lajista ja liikuntamuodosta riippumatta kansanterveydelle tärkeää. Kenttä- ja hallitaksojen laskeminen edesauttaisi liikkumista yli lajirajojen. Hyvien liikuntamahdollisuuksien arvoa ei voi mitata vain rahassa.

Lue myös: Saatetaanko Kaurialan stadionin remonttia tarvitseva katsomo sulkea?