Kolumnit

Kolumni: Lisää liikenneympyröitä Hämeenlinnaan

Kuva: Pekka Rautiainen

Kymppitiellä sijaitseva uusittu liikenneympyrä on herättänyt autoilijoissa huolta, koska se on kaksikaistainen ja edelleen keskeneräinen.

Siinä on kumminkin helppo ajaa, jos ennakoi sen verran, että seuraa jo ennen ympyrään ajoa ryhmitysmerkkejä. Kun osuu oikealle kaistalle, ympyrä ikään kuin heittää auton ulos toivotussa kohdassa.

Koska kaistoja on kaksi, oikeanpuoleista ajava joutuu ympyrän jälkeen vaihtamaan kaistaa, sillä oma kaista loppuu. Tässä mitataan liikennekulttuuria. Vetoketjusysteemi sujuvoittaa liikennettä eli kaistanvaihtajille kannattaa antaa tilaa.

 

Liikenneympyrä eli kiertoliittymä, niin kuin sitä myös kutsutaan, on hyvä keksintö, kun siinä osaa ajaa. Ympyröitä saisi kymppitiellä olla enemmänkin. 

Esimerkiksi Idänpäässä S-marketin tuntumassa oleva risteys on välillä ruuhkainen. Sinne voisi ympyrää harkita.

Ruununmyllyn kohdalle kaavaillaan liikennevaloja. Miksi? Kiertoliittymä toimisi siinäkin todennäköisesi sujuvammin kuin valot, jotka pysäyttävät liikenteen vuorotellen joka suunnasta.

Vanhemmat autot tupruttavat odotellessaan pakokaasua ilmaan, uudemmissahan moottori sammuu aina pysähdyttäessä.

 

Ahvenistontie menee remonttiin lähivuosina, koska liikennejärjestelyjä joudutaan muuttamaan uuden sairaalan vuoksi.

Sinnekin suunnitellaan uusia liikennevaloja kahteen risteykseen. Kannattaisiko silti harkita liikenneympyrää?

Jos someen on uskominen, hämeenlinnalaiset autoilijat inhoavat liikennevaloja. Esimerkiksi Tiiriöön mentäessä ajetaan vaikka vähän pitempi matka, jos vältetään perillä muutamat valot.

Tämä on tuskin maalaisuutta. Syynä on se, että esimerkiksi keskikaupungilla saa iltaisin usein yksin seisoa risteyksissä odottamassa vihreää valoa. Mistään muusta suunnasta ei tule ketään, mutta siinä vain seisot autoinesi.

Suomalaiset ovat lainkuuliaista kansaa, Jossain etelämpänä siitä ajettaisiin valoista huolimatta. Olisiko mahdollista kytkeä valot vilkulle tai kokonaan pois päältä hiljaisina aikoina?

On myös olemassa valoja, jotka ikään kuin haistelevat liikennettä ja vaihtuvat sen mukaan. Sellaisia pitäisi Hämeenlinnan keskustaan saada lisää.

Sitä paitsi kaikki liikennöinti olisi sujuvampaa, jos osattaisiin käyttää vilkkua ajoissa.

Menot