Kolumnit

Kolumni: Lumi puhuttaa kansaa enemmän kuin Esperigate tai mäkikotkan kuolema

Kuva: Pekka Rautiainen

Mikään ei ole kirvoittanut tänä talvena niin paljon kielenkantoja kuin ”valkoinen kurittaja” eli loppumaton lumisade – ei edes Esperi (Doesn’t) Caren vanhusten järkyttävä laiminlyönti tai mäkikotka Matti ”Elämä oli laiffii” Nykäsen kuolema.

Ei, vaikka hyviä kahvipöytäkeskustelujen aiheita nekin ovat olleet.

Muun muassa Hämeen Sanomien Facebook-sivulla on kovaa arvostelua katujen talvikunnossapidosta Hämeenlinnan kaupungille.

Lumiraivoa aiheuttavat niin auraamattomat kadut ja kevyen liikenteen väylät kuin lumikasojen tukkimat risteykset, megakasojen aiheuttamat näköesteet, lumivallien kaventamat ajoväylät, korkeat polanteet ajokaistoilla kuin aurojen piha-alueiden eteen jättämät kasat.

Tuskaansa huutavat rollaattorilla, pyörätuolilla, sähkömopolla ja polkupyörällä sekä lastenvaunujen ja koirien kanssa liikkuvat. Pihvi on se, kun liikkumaan ei lumimassojen takia pääse.

Ymmärrystä ei tunnu löytyvän sille, että aurauskalusto on rajallinen, eikä kalusto ehdi joka paikkaan yhtä aikaa. Lisäksi kadut putsataan ns. tärkeysjärjestyksessä.

Tämä talvi, jos mikä, osoittaa päättäjille, että näin tärkeästä liikenneturvallisuustekijästä kuin lumien aurauksesta ei saa jatkossakaan tinkiä säästöjen puristuksessa. Petrattavaakin löytyy kommenttien mukaan paljon.

Itse olen todistanut monta lumesta aiheutunutta vaaratilannetta tieliikenteessä. Nelikaistaisella Paasikiventiellä henkilöauton oli kavenneella ajokaistalla väistettävä lumivalliin, kun viereen kurvasi linja-auto.

Autoja on lähtenyt heittelehtimään, kun ne ovat ajautuneet pois polanteiden väliin porautuneilta ”raiteilta”. Liikennevaloissa autot sutivat tyhjää lumimössössä. Ihmisiä on kaatunut liukkauden takia suojateillä. Ja niin edelleen.

Vaikka pitkin talvea olen somessa kommentoinut ystävieni lumiraivoon tai median kohu-uutisiin ennennäkemättömistä lumimyräköistä, että ”Suomessa sataa talvisin lunta. Piste.”, niin kyllä nyt alkaa riittää. Minullekin.

Omasta kokemuksesta herää kysymys, mihin omakotiasuja sitä lunta enää tyrkkää, kun vallit alkavat olla hartioiden korkeudella. Huoh! Tulisipa kesä ja kärpäset. Onneksi on naapuri, joka ehtiessään käy traktorilla tyrkkäämässä suurimmat lumet syrjään. Kiitos siitä!