Kolumnit

Kolumni: Maapallon pilaaja, lopeta naureskelu ja toimi

Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen

Nyt on pakko, huusivat ilmastolakkoon osallistuneet nuoret viime perjantaina ympäri Suomea. Samalla moni aikuinen pyöritteli silmiään.

Sosiaalisessa mediassa lakkoa on moitittu vihervasemmiston propagandaksi ja lasten aivopesuksi. Nuorten ja lasten paikkahan on koulussa, ei kylttejä heiluttamassa.

Maailmanlaajuisesti kansainvälinen ilmastolakko keräsi arviolta yli 1,5 miljoonaa osallistujaa 128 eri maasta. Aika tehokasta “aivopesua”.

 

Moni perjantaina haastateltu nuori uskoi, etteivät aikuiset välitä ilmastonmuutoksesta, koska katastrofi ei ehdi puhjeta heidän elinaikanaan.

Miksi uskoisivat? Maapallon pilanneet sukupolvet eivät halua tunnustaa syyllisyyttään. Ainakaan tekojen perusteella ilmastonmuutosta ei ole otettu politiikassa tarpeeksi vakavasti.

Jos nuorten äänestysinto halutaan kasvuun, jotain pitäisi saada myös aikaan.

Ilmastonmuutos koskettaa erityisesti heitä, joiden tulevaisuudella nyt uhkapelataan.

Lakko tuntuu paremmalta mahdollisuudelta vaikuttaa kuin äänestyskoppi, jos politiikka ei puutu nuorille tärkeisiin aiheisiin. Ilmastonmuutos koskettaa erityisesti heitä, joiden tulevaisuudella nyt uhkapelataan.

Nuoria vaaditaan kiinnostumaan politiikasta ja olemaan aktiivisia. Kun he käyttävät oikeuttaan ja ilmaisevat mielipiteensä, alkaa vähättely. Yhtälö ei toimi.

 

Nuoret eivät ole huolensa ja vaatimustensa kanssa yksin.

Maanantaina julkaistu Ilmastobarometri kertoo, että 70 prosenttia suomalaisista toivoo tulevalta hallitukselta ilmastonmuutosta tehokkaasti hillitsevää politiikkaa. Vielä viime eduskuntavaalien alla tätä mieltä oli 52 prosenttia.

Barometrin mukaan seitsemän kymmenestä suomalaisesta pitää yhtenä suurimpana ilmastotoimien esteenä sitä, etteivät päättäjät uskalla tehdä ratkaisuja, jotka vaarantaisivat heidän uudelleenvalintansa. Samaa mieltä ovat ilmastolakkoilevat nuoret.

Ilmastokriisiin on herätty, ja toimia vaaditaan heti. Äänestämällä voi vaikuttaa, mutta alaikäisillä nuorilla ei ole tätä mahdollisuutta.

Poliitikot voisivat nyt laiskan nuorison sijaan osoitella vaihteeksi itseään. Älkää ratsastako nuorten aktiivisuudella tai tuomitko sitä. Kuunnelkaa ja toimikaa.

Brittilehti The Guardianin mukaan seuraavaa maailmanlaajuista ilmastolakkoa suunnitellaan huhtikuun 15. päivälle. Sopivasti edellisenä päivänä Suomessa on valittu uusi eduskunta.

 

Lue lisää:

Hämeenlinnan seudun nuoret herättelivät aikuisia ilmastolakossa: “Puhutaan vaan pumpulisia, mutta ei saada mitään aikaan”

Ilmastolakko yllätti koulut – “Yksittäiset koulut miettivät nyt, mitkä ovat niitä asioita, joiden nimissä voi ottaa kantaa”

Ilmastolakkoileville suomalaisnuorille tukea tiedeyhteisöltä – Yli 300 akateemikkoa allekirjoitti tukikirjeen: “Vähintä mitä voimme tehdä”