fbpx
Kolumnit

Kolumni: Miettikää rauhassa ennen kuin ammutte

Kuva: Pekka Rautiainen

Toivottavasti seuraavat ajatukset herättävät mielipiteitä. Se on tällaisten kirjoitusten keskeinen tarkoitus. Muistakaa kuitenkin, ettei viestintuojaa kannata ampua, ainakaan kysymättä.

Suomeen on viime viikkojen ajan mahtunut vain yksi totuus, kun on kerrottu alaikäisiin kohdistuneista seksuaalirikoksista ennen kaikkea Oulussa ja Helsingissä.

Samaan hengenvetoon on sanottava, ettei mitään tuomittavampaa ja iljettävämpää hevin tule mieleen.

Vähintään yhtä selvää on, ettei lakeja pidä koskaan alkaa säätää kiihkon vallassa eikä edes tunteet pinnassa. Kuinka paljon valmiimpi hyvinvointiyhteiskuntamme olisikaan, jos eduskunta olisi sitä yhtä yksituumaisesti rakentanut?

Pistää kysymään, käyttäytyvätkö tässä tapauksessa vaaleihin valmistautuvat poliitikot vai toimittajat enemmän kuin se kuuluisa sopulilauma? Suomen ylivoimaisesti suurin puolue on nukkuva. Poliitikkojen suurin huolenaihe tuntuu olevan se, malttavatko aikanaan Tony Halmeen eduskuntaan äänestäneet lähteä päiväkävelylle itä-Helsingin lähiökuppiloista. Samanhenkisiä löytyy muualtakin.

Oulussa on tutkinnassa 100 viime vuonna alaikäisiin kohdistunutta seksuaalirikoista. 16 tapauksessa epäillään ulkomaalaistaustaista henkilöä.

Oulussa vastaanottokeskus on muita enemmän väliaikainen läpikulkupaikka, josta turvapaikanhakijoita sijoitetaan muualle maahan. Seuraavaa ei pidä erehtyä tulkitsemaan empatiaksi rikollisia kohtaan, kun totean, että kaikki maailman nuoret miehet kyllä keksivät vääränlaista tekemistä, jos heillä on siihen liikaa aikaa eikä näköalaa tulevaan.

Onko sittenkin enemmän kysymys kotouttamisen paremmasta hoitamisesta kuin lakien muuttamisesta ja tuomioiden koventamisesta?

Kansantaloutta ymmärtävien mukaan emme tule selviämään ilman työperäisen maahanmuuton selvää lisäämistä ja kotouttamisen onnistumista. Sinunkin vaippasi vaihtaa aikanaan todennäköisemmin joko Filippiineiltä, Etelä-Amerikasta tai entisen Neuvostoliiton alueelta tuleva kuin kotoperäinen hoitaja.

On hyvä muistaa, että Oulun tutkittavista tapauksista 84 on suomensuomalaisten tekemiä. Ennen pusikoissa vaanineista namusedistä on osasta tullut kerkeviä netin osaajia.

Uhrien tai heidän lähipiiriensä surua tai usein elämän kokoista tuskaa tippaakaan väheksymättä, pitää lopuksi kysyä, onko lasten ohjaaminen ja suojaaminen enemmän lähipiirin kuin yhteiskunnan tehtävä?

Menot