fbpx
Kolumnit

Kolumni: Mikään ei kestä niin kuin ennen ja se on ihan oma syymme

Kuva: Pekka Rautiainen

Kännykkään tai tietokoneeseen ei enää voi tai kannata vaihtaa uutta akkua, kodinkoneet menevät rikki muutamassa vuodessa ja vaatteet menettävät muotonsa jo ensimmäisessä pesussa. Autoistakin on tullut vikaherkkiä tietokoneita, eikä mitään korjata. Tuntuu kuin kaikki tehtäisiin huonommin kuin ennen.

Osin niin onkin, ja me saamme syyttää siitä ihan vain itseämme.

Me kuluttajat nimittäin haluamme kaiken uuden olevan aina aiempaa tehokkaampaa, näyttävämpää, pienempää ja edullisempaa. Noilla reunaehdoilla on mahdotonta tehdä kestävää laatua.

Otan esimerkin taskustani. Kolmisen vuotta vanha älypuhelimeni sai viimeisen ohjelmistopäivityksensä ennen joulua ja akkukin alkaa jo hiipua. Puhelin itsessään toimii, sitä ei vain kannata korjata.

Kuluttajana valitsin muodin mukaisen ohuen ja edullisen puhelimen, joten tilaa vievien ruuvien sijaan se on koottu liimaamalla ja kaikki on suunniteltu kokoonpanolinjan ehdoilla. Korjattavuus tekisi laitteesta isomman ja kalliimman.

Nyt uusia puhelimia katsellessa huomio kiinnittyy siihen, miten ne ovat taas ohentuneet, tehostuneet ja halventuneet.

Markkinatalous toimii aika yksinkertaisella tavalla: jos jollekin on kysyntää, muodostuu sille tarjontaakin.

Kahden sadan euron pyykkikoneet tai kertakäyttömuoti käyvät kaupaksi, vaikka jokainen tietää, että ne eivät edusta parhaan A-luokan laatua, korjattavuutta ja kestävyyttä.

Halpa tuote ylipäänsä on tuore ilmiö. Ei tarvitse mennä kauas ajassa taaksepäin, kun yksinkertaiseen pesukoneeseen olisi helposti saanut menemään lähes kuukauden palkan. Ne eivät kävisi enää kaupaksi. Moni on toimivankin koneen vaihtanut jo hiljaisempaan, nopeampaan ja energiaa säästävään.

Teknologiamessuille ilmestyy joka vuosi yrittäjiä kestävien ja korjattavien tuotteiden kanssa. Kysyntää ei silti tunnu olevan niin paljon, että tuote tulisi kauppoihin asti.

Maksaisitko itse puhelimesta 200 euroa enemmän, jos se olisi oikeasti korjattavissa? Sittenkin, jos puhelin olisi sentin verran nykyistä paksumpi sekä painavampi ja ominaisuuksiltaan heikompi?

Moni sanoo “kyllä”, mutta ostaa toisin. Edullisempi, ohuempi ja näyttävämpi vievät helposti voiton.

Menot