Kuva: Pekka Rautiainen
Kolumnit

Kolumni: Miksi marketti pyllistää kadulle? Kaupallakin pitäisi olla julkisivu

Marketillakin pitäisi olla julkisivu, ja julkisivun tulisi olla kadun puolelle.

Tämän luulisi olevan itsestäänselvyys, mutta ei käytännössä ole. Ei ainakaan Hämeenlinnassa.

Katsokaa vaikka, kuinka kauhean näköinen rakennus Hämeensaaren Tokmanni on! En ymmärrä ollenkaan, kuinka se saatettiin aikanaan muuttaa nykyisenkaltaiseksi kummajaiseksi.

 

Rakennuksen kadunpuoleinen seinä muistuttaa jotain epämääräistä takapiha-seinää, kun taas varsinainen julkisivu ja sisäänkäynti ovat takana olevan parkkipaikan suuntaan.

Rakennus on nykymuodossaan suunniteltu siis pelkästään autolla kulkevia asiakkaita ajatellen, vaikka se on kantakaupungin keskustassa. En ymmärrä, kuinka rakennusvalvonnassa on aikanaan hyväksytty tällainen suunnitelma.

Aikaisemmin rakennuksessa oli useita liikkeitä, ja sen sisäänkäynnit olivat molemmin puolin taloa. Ne, jotka tulivat kävellen, pääsivät sisään kadun puolelta. Nyt jalankulkijat joutuvat kiertämään koko rakennuksen sisään päästäkseen.

Kaiken lisäksi kadunpuoleinen seinä on todella ruma.

Hieman vastaava esimerkki löytyy Visamäestä. Alueen uudehko K-market näyttää olevan jotenkin väärinpäin. Se pyllistää Visamäentielle, kun taas sisäänkäynti ja julkisivu ovat parkkipaikalle päin. Ja sielläkin kävelijät joutuvat kiertämään talon päästäkseen sisään kauppaan. Autojen ehdoilla siis!

No, lievennykseksi on todettava, että uuden marketin kadunpuoleinenkin seinä on tylsyydestään huolimatta sentään siisti.

 

Mutta miksi näitä mietin? No siksi, että juuri nyt on meneillään Turengin uuden S-marketin suunnittelu. Hämeenmaa haluaa markettinsa niin päin, että pysäköintialue olisi Turengintien vieressä ja rakennus vasta sitten. Tätä ajatusta ovat Hämeen liitto ja ely-keskus kritisoineet lausunnoissaan.

Olen lausunnonantajien kanssa samaa mieltä siitä, että rakennuksen edessä oleva parkkikenttä ei useinkaan näytä hyvältä. Mutta rakennuksen sijoittaminen etualalle ei saisi johtaa siihen, että sisäänkäynti-julkisivu piilotetaan talon takapuolelle.

Jos tätä dilemmaa ei ratkaista (esimerkiksi niin, että rakennukseen olisi kaksi sisäänkäyntiä), on kyllä parempi, että parkkialue on kadulle päin. Silloin marketin sisäänkäynti ja todellinen julkisivu saataisiin katsomaan Turengin keskustan suuntaan.

Lue myös: Lautakunta ei äänestänyt Turengin S-marketin kaavasta – Asian palauttamista esitti Piia Aitto-oja (kd.) (Häsa 19.12.2018)

Tuoreimpia artikkeleita