Kolumni: Miksi tälle häpeälle ei ole tehty mitään?

Vanhusten huono hoito on yhteiskunnan häpeä.
Olen vuosien varrella koonnut joitakin lehtileikkeitä vanhustenhuolto-aiheesta. Ne ovat turhauttavaa luettavaa. Yhteiskunnan häpeästä puhuttiin Helsingin Sanomien pääkirjoituksessa vuonna 2006.
Onko tälle häpeälle tehty jotain? Ei muuta kuin että yksityistämistä on edistetty vauhdilla, ja tulokset näkyvät.
Lisää otteita leikkeistäni:
Vuonna 2014 nimimerkki kirjoitti valtakunnan päälehden mielipidesivulla, että hänen äitiään ei suostuttu hoivakodissa auttamaan wc-pöntölle. Hoitaja oli sanonut: Tänään ei ole ulostuspäivä.
Nimimerkki Entinen varastopäällikkö on kommentoinut vanhustenhuoltoa lehtemme Mielipiteissä vuonna 2015 näin:
”Huolestuttavinta on se, että alalle koulutetaan pakkomielteenomaisesti henkilöitä, joista jo ennen ensimmäistäkään lähipäivää on nähtävissä soveltumattomuus alalle.”
”Työssä olevien riesaksi tulee asennevikaisia, alkoholi- ja lääkeongelmaisia, samoin mielenterveysongelmista kärsiviä.”
Jörn Donner sanoi vuonna 2016: ”Uskon tietäväni, että tasavertaisen hoidon tarjoaminen ikääntyville ihmisille on pelkkä myytti.”
Siis ei mitään uutta auringon alla.
Surkeinta tässä on se, että hoivakodeissa asuvat ovat kuitenkin yleensä paremmassa asemassa kuin kotihoitoon pakotetut huonokuntoiset, avuttomat ja yksinäiset vanhukset.
Eräs omainen sanoi kotihoitoa (vuosi oli 2014, Helsingin Sanomat) laillistetuksi heitteillejätöksi, sillä moni vanhus joutuu olemaan yksin asunnossaan 22 tuntia vuorokaudessa. Yksin, kykenemättä tekemään yhtään mitään.
Pari vuotta sitten Helsingin Sanomien mielipidesivulla omainen vertasi yli yhdeksänkymppisen sotaveteraanin kotia eristysselliksi.
Näinkö me vanhuksiamme arvostamme?
Nyt kun keskustelu vanhustenhuollosta käy jälleen kerran kuumana, toivoisin että vanhustenhuollosta puhuttaisiin kuitenkin kokonaisuutena.
Hoivakoteihin tarvitaan – totta kai! – nykyistä parempaa hoivakulttuuria ja enemmän hoitajia. Mutta niin tarvitaan kotihoitoonkin.
Missään tapauksessa ei saa käydä niin, että lisäresurssit hoivakoteihin imetään kotihoidosta. Se olisi täysin vastuutonta.