fbpx
Kolumnit

Missä se Angela Merkel luuraa? – Saksaa johtaa poliittinen varhaiseläkeläinen, joka ei johda

Saksan liittokansleri Angela Merkel on kadonnut otsikoista lähes tyystin. Merkel hoitaa rutiinitehtävät, mutta valmistautuu samaan aikaan luopumaan liittokanslerin paikasta, kirjoittaa Lännen Median avustaja Visa Noronen Berliinistä.
Angela Merkel haluaa itse päättää, miten ja milloin lähtee liittokanslerin virasta. Saksassa pidetään todennäköisenä, että lähtö tapahtuu ennen seuraavia liittopäivävaaleja, joihin on yli kaksi vuotta. Kuva: CLEMENS BILAN
Angela Merkel haluaa itse päättää, miten ja milloin lähtee liittokanslerin virasta. Saksassa pidetään todennäköisenä, että lähtö tapahtuu ennen seuraavia liittopäivävaaleja, joihin on yli kaksi vuotta. Kuva: CLEMENS BILAN

Yksi tuttu hahmo on loistanut poissaolollaan Saksan lehdistä viime aikoina: Saksan liittokansleri Angela Merkeliä ei jutuissa juuri ole näkynyt. Hän hoitaa edelleen kaikki liittokanslerille kuuluvat rutiinit, ja viime viikollakin hän vieraili Afrikan Nigerissä siirtolaisuutta jarruttamassa, mutta muuten Euroopan voimanainen on hiljaa. Merkel ei vedä Saksan tai Euroopan suuria linjoja.

Edes tulevat europarlamenttivaalit eivät saa Merkeliä esiin. Hän on vaalikamppailun aikana osallistumassa yhteen ainoaan vaalitilaisuuteen. Merkeliä kutsutaan nyt poliittiseksi varhaiseläkeläiseksi.

Virallisesti tilanne on seuraava: joulukuussa Merkel luopui kristillisdemokraattisen puolueen puheenjohtajuudesta ja tilalle nousi Annegret Kramp-Karrenbauer. Nyt Merkel jatkaa liittokanslerina seuraaviin vaaleihin asti ja Kramp-Karrenbauer kehittelee puolueensa tavoitteita tämän jälkeiselle ajalle. Jos seuraavissa vaaleissa tulee voitto, Kramp-Karrenbauer siirtyy liittokanslerin tehtäviin.

Näin ei kuitenkaan voi jatkua kovin pitkään. Saksan järjestelmä toimii liittokanslerikeskeisesti, ja isot kysymykset odottavat jo nyt pikaisia vastauksia. Esimerkiksi ilmastomuutoksen torjunnassa Saksa on välillä edelläkävijä ja välillä se seisoo Itä-Euroopan jarrumiesten joukossa. Euroopan suurimman talouden on otettava selkeä suunta johonkin.

Seuraaviin liittopäivävaaleihin on yli kaksi vuotta. Se on liian pitkä aika pitää kärjessä johtajaa, joka ei johda.

 

Saksassa pidetään todennäköisenä, että Merkel lähtee liittokanslerinvirastosta aiemmin. Hän vain haluaa itse päättää, miten ja milloin lähtee. Siksi ilmoitus tulee yllätyksenä.

Merkel itse kieltää olevansa lähdössä ennen liittopäivävaaleja, mutta Saksassa pidetään todennäköisenä kanslerin vaihtoa tavalla tai toisella joko eurovaalien jälkeen tai ensi syksynä.

Euroopan voimanaisen ura saattaa sittenkin päättyä muiden toimiin. Saksan sosialidemokraatit voivat huonosti. Mielipidetutkimukset ovat jo pitkään näyttäneet madonlukuja heille. Vihervasemmiston suurin puolue on tutkimuksissa pitkään ollut vihreä liike.

Niin huonosti ei sosiaalidemokraateilla kuitenkaan mene, etteivät he omilla toimillaan voisi tilannetta ennestään pahentaa. Heidän nuorisoliikkeensä johtaja Kevin Kühnert visioi viikko sitten julkisesti muun muassa Saksan autotehtaiden kansallistamista. Pari prosenttiyksikköä lähti heti pois puolueen kannatuksesta ja siirtyi populistisen AfD:n taakse.

Uusia vaaleja ei nyt halua kukaan, mutta sosialidemokraattien ongelmat voivat kaataa hallituksen piankin. Siihen paikkaan loppuisi myös Merkelin ura Saksan johtajana riippumatta siitä, mitä salamyhkäinen Merkel itse on suunnitellut lähtöajakseen.

Menot