Kolumnit

Kolumni: Mittasuhteet unohtuvat huolella ilmastonmuutoksessa

Ryntäily aikalaistotuuden nimissä on vaarallista. Ilmastonmuutos ei ole aikalaistotuus eikä painajainen, joka loppuu kylkeä kääntämällä.

Muutoksen hidastamisessa on silti pidettävä pää kylmänä. Hosumalla tärvätään helposti ne resurssit, joilla ilmastonmuutokseen voi oikeasti vaikuttaa.

Mittasuhteet unohtuvat, kun puhujien suupieliin syntyy vaahtoa. On lähinnä surkuhupaisaa, kun yksittäiset ihmiset lupailevat vaihtaa sähköautoon ja istuttaa aarin metsää.

Kiina, Saksa ja maailman muut talousmahdit polttavat hiiltä enemmän kuin koskaan ja voimaloita rakennetaan lisää. Kivihiilellä se lämpiää helsinkiläisen vihreänkin asunto.

Ilmastonmuutokseen on puututtava pitkäjänteisesti ja selkeästi. Liian nopeat liikkeet ja ennakoimattomuus ajavat paniikkiin sekä liikenteen että energiatuotannon.

On selvää, että niin maailman kuin Suomen siinä sivussa on ostettava ydinvoiman lisärakentamisen avulla aikaa uusiutuvien energiamuotojen kehittämiseen.

Akkuteollisuuden kehittyminen on iso mahdollisuus myös Suomelle. Henkilöautojen polttomoottorit ovat varmasti korvattavissa lähitulevaisuudessa, mutta rekkojen ja rahtilaivojen tuskin kokonaan samassa aikataulussa.

Lentoliikenne on oma lukunsa, koska turismi on nopeimmin kasvavaa teollisuutta läpi maailman. Koneet lentävät kymmenessä kilometrissä ja saastuttavat siitä syystä ilmakehää suhteessa enemmän.

Lapissa kaivataan juuri nyt vain lunta, mutta pian paljon enemmän niitä kiinalaisia, japanilaisia ja korealaisia, joiden avulla piti saada muhkeat investoinnit kuoletettua.

Finnairille lennot itään ovat elinehto. Ilman niitä Suomesta tulee saari, josta pääsee länteen vain Tukholman tai Kööpenhaminan kautta.

Lentoala on jo herännyt ja pystynyt sopimaan maailmanlaajuisia suunnitelmia päästöjen rajoittamiseksi. Luotan myös insinööreihin. Muutama vuosikymmen sitten edes puhe etuvetoisesta, dieselillä käyvästä BMW-henkilöautosta olisi ollut häpäisy. Lentokoneiden moottorit ja niissä käytettävät polttoaineet pitää saada samojen insinöörien piirustuspöydille.

Lentämisestä ei pidä tulla vain eliitin etuoikeus, mutta ei 50 vuotta sitten tarvinnut käydä vuosittain Kanarialla rannalla makaamassa. Ihan hyvin pärjäsi kotimaassakin.

Menot