Kolumnit

Kolumni: Mökin jätehuolto jäi lokkien huoleksi

Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen

Mökkielämään liittyy monenlaisia mieltä kuohuttavia puolia.

Tänä kesänäkin on raportoitu muun muassa kauhujen kesävieraista, ärsyttävistä mökkinaapureista, loputtomista työleireistä ja tietenkin järvellä pörräävistä äänekkäistä menopeleistä.

Yksi mieltä kuohuttava aihe on myös kesämökin jätehuolto. Siitä saa värikkään keskustelun aikaan esimerkiksi mökkipaikkakunnan kaupan pihassa, siinä pursuavien jäteastioiden vieressä.

Mökillä syntyvän jätteen lajittelu on usein retuperällä verrattuna kodin lajitteluun. Syynä saattaa olla jo pelkästään se, ettei 1970-luvulla rakennetussa pikkuisessa perusmökissä ole tilaa moiseen. Roskat sullotaan yhteen isoon säkkiin, ja sillä hyvä.

Monia kismittää ja ihmetyttää kuitenkin etenkin se, ettei mökillä kertyneitä roskia voi viedä kotiroskikseen. Juhannuksen jälkeen Maikkarin uutiset muistutti, että roskien ottaminen mökiltä mukaan on jopa laitonta.

Jätehuollon piiriin liittyminen on lakisääteinen velvoite, joka koskee myös vapaa-ajan asuntoja. Samoin lajittelusäädökset koskevat myös mökkiläisiä, vaikkei mökkipaikkakunnan jätepisteellä siltä näytäkään.

Liittymisvelvoite on ollut voimassa monta vuotta, mutta nikottelua se silti aiheuttaa. Asia on teoriassa selvä, käytännössä ei välttämättä niinkään.

Tosielämän kokemus tältä kesältä kertoo, että vaikka tarkoitus olisi hyvä, kaikki ei mene aina silloinkaan putkeen. Tarinan mökki on perikunnan eli ison porukan omistuksessa.

Mökin jätehuolto on järjestetty niin, että tontilla on jäteastia, joka tyhjennetään itse tiehoitokunnan yhteiseen jätepisteeseen. Sen osakkuudesta maksetaan vuosittain tietty summa.

Muuten hyvä, mutta systeemi alkoi ontua siinä vaiheessa, kun sukulaistyttö unohti jätepisteen ainoan avaimen taskuunsa ja lähti kotiin. Sen jälkeen avulias mökkinaapuri lupasi tyhjentää astian, mutta mitään ei tapahtunut.

Kun mökille mentiin seuraavan kerran, huomattiin, että lokit olivat huolehtineet astian viereen jätetyistä roskapusseista, eli koko piha oli siivouksen tarpeessa. Luonto hoiti homman omalla tavallaan, mutta me päätimme silti teettää jätepisteelle vara-avaimia.