fbpx
Kolumnit

Kolumni: Nainen söi salaa kalaa

Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen

Tunnettu amerikkalainen somevaikuttaja aiheutti myrskyn (Ilta-Sanomat 31.3.). Joku nimittäin huomasi ja kuvasi, kun tämä nainen söi kalaa Balin-reissullaan.

Myrsky velloi tietenkin somessa – ja oli tämä uutinen hetken aikaa yksi luetuimpia suomalaisessa nettilehdessäkin.

Kohu johtui siitä, että tämä henkilö – Yovana Mendoza Ayres – sattuu olemaan niin sanottu vegaanivaikuttaja. Hän on jo vuosien ajan raportoinut vegaaniudestaan sosiaalisessa mediassa. Seuraajia on yli miljoona.

Hän on siis levittänyt vegaaniuden ilosanomaa kertomatta kuitenkaan ihan kaikkea. Kuten esimerkiksi sitä, että hänellä on terveysongelmia, joiden takia hän oli alkanut syödä myös kalaa ja kananmunia.

Iltapäivälehdessä pääteltiin, että “elämäntapa, jota hän oli myynyt seuraajilleen, oli tehnyt hänestä sairaan”.

Niin tai näin, ajatuksia tämä herättää – niin some-ilmiöistä yleensäkin kuin myös kaikenlaisista ruoka- ja terveystrendeistä.

Somen seuraajan kannattaisi muistaa, että sometus on monelle tapa hankkia rahaa. Jos some-persoonan tuotokset perustuvat vaikkakin juuri tietyn ruokavalion hypettämiseen, henkilön on aika vaikea kääntää kelkkaansa, vaikka esiin tulisi kielteisiäkin seikkoja kyseisestä trendistä.

Aivan toisenlainen tapaus sen sijaan on Raakel Lignell ja hänen surullisenkuuluisa laihdutusprojektinsa. Ensin Lignell julisti naistenlehdissä runsaan liikunnan ilosanomaa. Myöhemmin hän tunnusti, että jumppaaminen oli mennyt hänellä ylettömyyksiin ja tehnyt hänet lopulta sairaaksi.

Lignellin rehellisyys ansaitsee hatunnoston. Yleensä takinkääntäjät pysyttelevät aika hiljaa. Missä esimerkiksi ovat kaikki ne intohimoiset karppaajat, jotka muutama vuosi sitten julistivat yhtä ainoaa totuutta terveellisestä ja laihduttavasta ruokavaliosta?

Ja mitähän opimme salaa kalaa syöneen naisen tapauksesta? No ainakin sen, että yhteen asiaan vannovien some-vaikuttajien postauksiin kannattaa suhtautua terveen kriittisesti. Kaikki ei tosiaan ole sitä, miltä näyttää.

Ja kuuluisat somettajat oppivat tietysti sen, että hehän eivät ole turvassa missään. Vaikka he matkustaisivat toiselle puolelle maailmaa, aina on joku näkemässä ja painamassa kännykän rec-nappia.

Menot