fbpx
Kolumnit

Kolumni: Nuoren koulupäivä ei saisi alkaa kahdeksalta

Vihdoin on kunnolla alkanut keskustelu siitä, onko koulupäivän pakko alkaa jo kahdeksalta aamulla.

Omana kouluaikanani itsestään selvä pääsääntö oli, että kahdeksaan mennään. Muistan, että varsinkin lukioaikana kouluaamut olivat yhtä kidutusta. Jätin valitsematta yhden tärkeän valinnaisaineenkin vain sen vuoksi, että edes kerran pari viikossa voisin mennä kouluun vasta yhdeksältä.

Tiedän, että monesta tällainen kitinä on turhaakin turhempaa. Aamuvirkku ihminen ei voi ymmärtää, miten vaikeita illanvirkun aamut voivat olla.

Ja hei, siihen ei auta yhtään neuvo, että pitäisi mennä aikaisemmin nukkumaan. Ei se petiin meno auta yhtään, jos uni ei tule. Biologista rytmiään ei voi vaihtaa tahdonvoimalla.

Biologinen rytmi sitä paitsi muuttuu elämän eri vaiheissa. Unitutkija Markku Partisen mukaan murrosikä myöhentää monen rytmiä kahdella, jopa kolmella tunnilla. Siksi koulupäivän alkamista suositellaan myöhennettäväksi nimenomaan yläasteella ja lukiossa.

Tosin todennäköisesti muutokset jouduttaisiin tekemään käytännön syiden takia kaikille ikäryhmille.

Kannatan kouluaamun myöhentämistä lämpimästi. Mitä siellä koulussa tekee, jos aivot vielä nukkuvat? Ainakin tätä voisi ryhtyä nyt kokeilemaan. Ainahan voidaan palata nykyiseen systeemiin, jos uudistuksesta ei saada hyötyjä.

Unitutkijan mukaan univaje heikentää muistia, joten aamutuntien asiat eivät jää nuoren mieleen. Lisäksi univaje heikentää vastustuskykyä. Olisi todella mielenkiintoista saada vertailutietoa siitä, pysyisivätkö koululaiset terveempinä, jos koulupäivä alkaisi nykyistä myöhemmin.

Tietysti muutokset tai kokeilut on toteutettava niin, että myös koululounasta myöhennettäisiin vastaavasti. Muuten mahdollinen hyöty valuu siihen, että oppilaat ovat iltapäivällä liian nälkäisiä oppiakseen mitään.

Vielä kymmenen minuuttia! Tällaiset huudot taitavat olla aika yleisiä koululaisten kodeissa. Kun saisi edes vähäksi aikaa vielä sulkea silmänsä…

Ja todella, unitutkijakin katsoo, että tässä ei puhuta isoista aikataulumuutoksista. Puolen tunninkin myöhentäminen riittäisi. Toisaalta Partinen sanoi taannoin Helsingin Sanomien haastattelussa, että hän kannattaa koko tunnin mittaista myöhentämistä, koska osalla nuorista on pitkä koulumatka.

Menot