Kolumnit

Kolumni: Olemme nyt herkillä alueilla

Kuva: Pekka Rautiainen

Tästä Esperigatesta on tulossa arvoton poliittinen näytelmä.

Tiedossa ovat ainakin ilmasto-, maahanmuutto- ja hoivavaalit. Tiedustelulaki tai sote ovat jääneet pimentoon. Tärkeitä asioita kaikki, mutta nyt on liikaa vauhtia ja vaarallisia tilanteita.

Kansanedustajien muisti on valikoiva, kun kovin moni heistä on kuntapäättäjänä ollut siunaamassa näitä ulkoistamisratkaisuja.

Kysymys on yritysten eettisestä vastuusta ja hoitajien sekä hoitoyhteisön moraalista.

Nyt ei ole oikea hetki etsiä syyllistä tai sitten saunan taakse on ruuhkaa Arkadianmäeltä.

Sote ja sitä edeltäneet harjoitukset ovat jääneet auki liian moneksi, yli 13 vuodeksi. On ollut avoin tila pienimmänkin kunnan kilpailuttaa ja ostaa palvelut.

Osaaminen on liian usein loppunut siihen. Sopimuksen toteutumista pitää pystyä seuraamaan ja valvomaan. Jos näin ei tapahdu, sopimuksesta pitää löytyä sanktiot palvelun tarjoajalle ja tarvittaessa sopimus pitää voida purkaa. Ja on näissä julkisuuteen tulleissa tapauksissa sovittu hoitajamitoituksista, mutta niitä ei ole noudatettu.

On aivan turhaa pohtia onko julkinen palvelu parempaa kuin yksityinen. Valitettavan huonoja esimerkkejä löytyy molemmista.

Hoivakotien asukkaat eivät pääse edes ulkoilmaan ilman vapaaehtoisia. Siinä mielessä jopa lehmät ja vangit ovat lakisääteisesti paremmassa asemassa.

Ei ole kestävää, jos yksityisen puolen ainoa kilpailukeino on minimoida hoitohenkilöstön määrä. Yhtä selvää on, ettei hoidon taso pelkästään lakeja säätämällä parane.

Minimimäärä ei pidä sisällään mitään takuuta laadusta. Lisäksi digitalisaatio tulee muuttamaan myös hoivatyötä. Mikä määrä valvojia riittää takaamaan lain toteutumisen? Ja eikö tärkeämpää olisi saada rahaa niihin hoitajiin eikä rakennella valvontakoneistoja? Nykyisetkin tapaukset ovat tulleet esiin omaisten tai hoitajien kautta.

Omaisten on pystyttävä luottamaan hoivaan. Lääkärit osaavat kertoa kauhutarinoita itseoppineista, jotka tekevät diagnoosit valmiiksi Googlen ja internetin avulla.

Olemme herkillä alueilla, kun kyse on läheisistä.

Vanhuksia hoitavat tekevät pääsääntöisesti hyvää ja arvokasta työtä niin julkisella kuin yksityisellä puolella.

Omakohtaisesti lämpimimmät kokemukset ovat säätiöpohjaisista saattokodeista. Kun ihminen on perimmäisten kysymysten äärellä, ovat ammattitaitoinen henkilöstö ja asiallinen ympäristö arvostavaa ja kunnioittavaa.

Kokonaan keskustelun ulkopuolelle ovat jääneet omaishoitajat, jotka tekevät työtään käytännössä ilman korvausta.

Monet ihmiset haluavat asua kotonaan mahdollisimman pitkään, kun se vain omaisten ja muun tuen avulla on mahdollista.