Kolumnit

Kolumni: Oletko sinä todistanut kassaraivokohtausta? – Me suomalaiset olemme kovia kiivastumaan

Kuvaaja: Pekka Rautiainen

Todistin kerran lasteni kanssa kaupassa silmitöntä kassaraivokohtausta. Vanhempi naisasiakas ei löytänyt haluamaansa tuotetta kassan läheisyydestä, vaikka ystävällinen kassaneiti yritti häntä opastaa useampaan otteeseen.

Tilanne eskaloitui lopulta siihen, että rouva paineli kesähelmat paukkuen kaupasta pihalle ja yritti heittää ohi kävellessään kassaneitiä sipsipussilla päähän.

Minä, lapseni ja muut asiakkaat toljotimme tilannetta epäuskon vallassa. Myyjä sen sijaan siivosi pussin pois ja jatkoi töitään.

Kassaraivo, someraivo, laturaivo ja rattiraivo ovat tuttuja ilmiöitä, samoin kuin se syksyisin huutavan lehtipuhaltimen synnyttämä raivo.

Meillä sanomalehden toimituksessa tutuksi käynyt ilmiö on jakamatta jääneen lehden synnyttämä raivo. Ilmiö on onneksi harvinainen, sillä valtaosa pettymyksen kokeneista asiakkaista osaa tehdä asiallisen reklamaation oikeaan paikkaan eli jakelupäivystykseen. Kuitenkin on myös niitä, jotka ilmeisesti kuvittelevat, että huutamalla ja uhkauksia syytämällä saavat asiansa parhaiten hoidetuksi.

Pienten lasten kanssa liikkuessa sai tottua lapsen olemassaolon synnyttämään raivoon. Kyllä, kaikki eivät vain yksinkertaisesti voi sietää lapsia. Se heille suotakoon, joskin lapselle, joka vain seisoo ja hengittää samaa ilmaa, sitä on turha osoittaa. Siinä ei muuta tule osoittaneeksi kuin sen, että maailmassa on töykeitä aikuisia.

Lumi kuumentaa aina ihmisten tunteita, mutta tänä talvena mentiin askel pidemmälle. Kävi nimittäin ilmi, että osa ihmisistä ajautui suoranaisen auraraivon valtaan.

Auraraivoon ihmisiä kiihdyttivät aurauksen hitaus, mutta erityisesti se, että lumiaura on tukkinut oman liittymän sen jälkeen, kun asukas on itse vaivalla saanut pihansa ja liittymänsä puhtaaksi.

Tervakosken ja Leppäkosken katujen kunnossapidosta vastanneen Paxteri oy:n toimitusjohtaja Pasi Ruotanen kertoi viime viikolla Hämeen Sanomissa, että katujen auraukseen pettyneet purkivat tuntojaan jopa koneita lapioilla hakaten.

Vähemmän on kuitenkin mielenilmauksissa enemmän. Parhaan tuloksen tuppaa saamaan aikaan puhtaasti puhumalla. Raivo nostattaa verenpainetta ja sitähän meidän suomalaisten kannattaisi yrittää välttää – sydän- ja verisuonitaudit kun tunnetusti ovat suomalaisten suurin yksittäinen kuolinsyy.