Kolumnit

Kolumni: Omaishoitajat tarvitsevat tukea ja kuntoutusta

Euroopan parlamentti hyväksyi juuri hämeenlinnalaismeppi Sirpa Pietikäisen (kok.) esittelemän mietinnön, joka tähtää omaishoitajien aseman parantamiseen.

Pietikäinen muistuttaa, että noin 80 prosenttia kaikesta EU:ssa tehdystä hoivatyöstä on omaisten hoitamista. Ketään tuskin yllättää, että hoivatyön tekijöistä 75 prosenttia on naisia.

Mietinnössä todetaan, että jokaisen EU-maan tulisi laatia omaishoitajaohjelma. Sen pitäisi sisältää toimia, jotka helpottaisivat omaishoitajien asemaa.

Yhteiskunnan pitää tunnistaa ja tunnustaa, kuka on joko osapäiväinen tai kokoaikainen omaishoitaja.

Hänen pitäisi välttyä taistelemasta byrokratian kanssa. Taloudellista tukea tulee olla tarjolla automaattisesti, kun tietty hoidon vaativuustaso ylittyy.

Mietinnössä esitetään myös toimia työelämän ja perheen yhteensovittamiseen, omaishoitajan oikeuteen kuntoutukseen ja tukipalveluihin.

Lähes jokainen on itse hoitanut tai ainakin lähipiirissä on ihmisiä, jotka hoitavat omaistaan. Useimmiten tuo omainen on heikkokuntoinen vanhus.

Koska kotona asuminen mahdollisimman pitkään on useimpien toive ja myös yhteiskunnan tavoite, sinne tarvitaan omaishoidon ohella lisäapua.

Tuntuikin aika juhlavalta, kun Hämeenlinnan ensi vuoden budjetissa on peräti 15 uutta lähihoitajan tointa kotihoitoon. Ne eivät kuitenkaan merkitse lisäystä nykyiseen, vaan niillä pyritään korvaamaan ostopalveluja.

Kotihoitoon tarvitaan joka tapauksessa vuosi vuodelta enemmän tekeviä käsiä. Vanhusten määrä kasvaa koko ajan.

Valtakunnallinen tavoite on, että 94 prosenttia yli 75-vuotiaista asuisi kotona. Kanta-Hämeessä tuota tavoitetta ei ole vielä saavutettu, vaan ympärivuorokautisessa, käytännössä laitoshoivassa, on enemmän väkeä.

Jossain tulee kuitenkin vastaan raja, ettei ihminen kerta kaikkiaan pärjää kotonaan, vaikka siellä olisi omaishoitajakin. Ei enää saa käydä niin, että ensin otetaan kaikki irti omaishoitajan selkänahasta ja vasta sitten harkitaan hoivapaikkaa.

Siirtymisen ympärivuorokautiseen hoivaan pitää olla sujuvaa. Liian usein käy niin, että vanhus on kotonaan tavallaan heitteillä ennen kuin hoivapaikka irtoaa.

Päivän lehti

18.1.2020