fbpx
Kolumnit

Kolumni: Pahuudelle ei pidä antaa tilaa

Kuva: Pekka Rautiainen

Kansan oikeustaju alkaa olla lujilla.

Poliisi selvittää Oulussa viittä vakavaa nuoriin tyttöihin kohdistunutta seksuaalirikosta. Laajimmassa tapauksessa on epäiltynä kahdeksan eri henkilöä, jotka kaikki ovat ulkomaalaistaustaisia. Nuorin uhri on 12-vuotias.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö puuttui uudenvuodenpuheessaan Oulun tapauksiin.

Hän otti esiin, kuinka jotkut meiltä turvaa hakeneet, ja saaneetkin, ovat itse luoneet tänne turvattomuutta epäinhimillisin teoin.

Niinistön mukaan maassa oleville on annettava mahdollisuus osallisuuteen, mutta voidaan myös edellyttää, että maahantulijalla on tahto sopeutua yhteiskuntaan.

On selvää, että tällaiset tapaukset leimaavat kokonaisen ihmisryhmän ja synnyttävät syvää epäluuloa, vaikka kyse on yksittäisistä tapauksista yksilöiden tekeminä.

Myös maahanmuuttajat ovat järkyttyneitä. Monet heistä ovat perheellisiä. Oulun tapauksissa alaikäisiä tyttöjä on sosiaalisessa mediassa houkuteltu tupakalla ja alkoholilla.

On reilua todeta, että myös suomensuomalaiset ovat syyllistyneet vastaaviin julmuuksiin, mikä ei tietenkään vähennä näiden tapausten uhrien ja heidän lähipiirinsä kärsimyksiä.

Epäiltyihin tekoihin syylliset tekevät lähes peruuttamatonta hallaa muille maahanmuuttajille. Aika näyttää, mihin reaktioihin se valitettavasti voi johtaa.

Rikoshistoriamme synkimpiin murhiin syyllistyneiden Janne Hyvösen ja Virpi Buttin vapauttamiset vankilasta ovat myös saaneet kansalaiset hämmennyksiin.

Hyvönen ja Butt murhasivat vuosituhannen alussa kaksi miestä ja paloittelivat ruumiit. Hyvönen söi toisen miehen lihaa ja Butt kulki kaupungilla toisen miehen pää repussaan.

Rikosseuraamuslaitos ei puoltanut Buttin päästämistä vankilasta, mutta hovioikeus vapautti hänet ehdonalaiseen viime vuoden lopussa. Hyvönen pääsee ehdonalaiseen maaliskuun alussa.

On ymmärrettävää, että tavalliset ihmiset ovat ihmeissään ja peloissaan.

Yhteiskuntamme perusarvoihin kuuluvat, että ketään ei voi lukita selliin loppuiäkseen tai seksuaalirikoksista tuomitaan vain tekojen eikä vihapuheen perusteella.

Kansan oikeustajun kannalta on ensiarvoista, että niin elinkautisvankien vapauttamisesta kuin tulevien raiskausrikosten tuomioiden perusteista kerrotaan ja keskustellaan avoimesti.

Pahuudelle ja julmuudelle ei pidä antaa periksi.

Menot