Kolumnit

Kolumni: Papatus ja keuliva mopo eivät pysäytä virusta

Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen

Aluehallintovirastot (avit) kiristivät määräyksiä yleisötilaisuuksista. Yli 50 henkilön tilaisuuksissa on lain voimalla noudatettava tiukkoja määräyksiä virustartuntojen ehkäisemisestä.

Saman tien ilmeni, että sosiaali- ja terveysministeriön suosituksesta oli pudonnut pois nolla. Sen piti suositella, että määräykset ovat edelleen voimassa vain yli 500 hengen tilaisuuksissa.

Tärkeän suosituksen oleellinen numerovirhe on käsittämätön. Päätöksillä on yleensä valmistelija, esittelijä ja päättäjä. Laaja joukko ministereitä ja virkamiehiä sai suosituksen. Kiinnostiko ketään?

Avit pyrkivät tasoittelemaan kohua väittämällä, että suosituksen ja määräyksen välillä ei ole isoa asiallista eroa.

Oikeuskansleri Tuomas Pöysti on moittinut viranomaisten tiedottamista epätarkaksi ja sekavaksi. Kansalaiset eivät tiedä, onko kyse suosituksista vai velvoitteista. Näyttää siltä, että virastot yhä pullikoivat oikeuskansleria vastaan.

Avien uskottiin muuttavan päätöstään, kun ministeriö on korjannut virheensä. Keskiviikkona ne julkaisivat tiedotteen, jonka otsikon mukaan ”syyskuussa saa järjestää myös yli 50 hengen tapahtumia”. Otsikko viestitti väärin, sillä avit pitivät kiinni päätöksestään tiukentaa tilaisuuksien järjestämistä.

Valtioneuvosto sotki jo keväällä tiedotteessaan sikin sokin lakisääteiset koronamääräykset ja -suositukset. Viranomaiset antoivat paljon määräyksiä, jotka eivät sopineet oikeusjärjestykseen eivätkä lainsäädäntöön.

Ministeri Krista Kiuru (sd.) papatti 10. elokuuta niin, että Marko Junkkari kuvasi Helsingin Sanomissa puhetta ”rönsyileväksi tajunnanvirraksi”.

Kun poliitikkojen ”mopo keulii”, se tarttuu väkisin viranomaisiin. THL:n alkuperäisen suosituksen mukaan nenätippaiset lapset pakotettaisiin kotiin kunnes testillä on selvitetty, ettei heillä ole tartuntaa.

Koronatestiin pitäisi jonottaa ja testin tuloksen saisi joskus. Työnantajat olivat kauhuissaan. Pienten lasten vanhemmat kysyivät, kuka maksaa heille palkan kotonaolosta. Ohje ja syksyn flunssakausi uhkasivat pysäyttää maan uudelleen.

Päätökset on mitoitettava oikein ja niistä on kerrottava selkeästi. Horjuva päätöksenteko ja surkea viestintä kulkevat käsikynkkää.

Päivän lehti

27.9.2020

Fingerpori

comic