Kolumnit

Kolumni: Papillista puhetta ja väärinymmärryksiä Hämeenlinnan kaupunginvaltuustossa

Kuvaaja: Pekka Rautiainen

Esitän, että Hämeenlinnan kaupunginvaltuuston kokoukset aloitetaan aina budjettikokouksen tapaan klo 13 iltapäivällä.

Nykyään valtuutetuilla on niin paljon sanottavaa, että kokoukset venyvät yömyöhään. Kaikki ovat jo väsyneitä ja alkavat puhua höpöjä.

Hallintosääntö kuulostaa tylsältä asialta, mutta se kuitenkin ohjaa koko valmistelua ja päätöksentekoa kaupungissa. Siitä käytiin nyt valtuustossa hyvin hedelmällinen ja viisaskin keskustelu Kirsi Ojansuu-Kauniston (vihr.) aloitteesta.

Tiivistettynä kyse oli siitä, onko valtuusto pelkkä kumileimasin. Taannoinen palveluverkkopäätös tehtiin kaupunginhallituksessa, eikä valtuustolla ollut siihen nokan koputtamista. Myös muuta päätöksentekoa on delegoitu mm. virkamiehille. Se turhauttaa valtuutettuja.

Ojansuu-Kaunisto saikin runsaasti kannatusta. Tosin mm. Antti Leinikka (kesk.) ja Andrei Sergejeff (vihr.) muistuttivat, ettei valtuustoon jokaista nippeliä pidä tuoda. Palveluverkkopäätökset sinne kuitenkin tulevat jatkossa.

 

Pitkä ja monipuolinen keskustelu käytiin myös kaavoituskatsauksesta. Siinä yhteydessä Teppo Turja (ps.) moitti hallintoa mm. siitä, että medialle on tiedottelu tulevien infrahankkeiden listauksesta ennen päättäjiä.

Aihe oli poimittu kaupunkirakennelautakunnan esityslistalta, joka on verkossa ollut kaikkien luettavissa jo viikon verran.

Tuntuu ristiriitaiselta, että perussuomalaiset samaan aikaan vaativat mahdollisimman suurta avoimuutta päätöksentekoon, mutta paheksuvat sitä, että valmisteilla olevista asioista tiedotetaan.

Olisi paluu menneisyyteen, jos verorahoilla tehtävistä hankkeista tiedotettaisiin vasta, kun päätökset on tehty. Silloin valmisteluun ei enää pääse vaikuttamaan.

 

Kaupunginhallituksessa istuva Leinikka on näköjään päättänyt kysyä lähempiä yksityiskohtia joka kerta, kun Lulu Ranne (ps.) vihjaa väärinkäytöksistä. Nytkin Ranne joutui myöntämään, että puhui pääkaupunkiseudun yhtiöistä.

KD:n Kylli Kylliäinen kehotti kaikkia seuraamaan verkosta jälkitallenteena Turjan puheenvuoron. Se kosketti pääosin ydinkeskustan rakennushankkeita, joista myös väiteltiin. Tosin ainakin infraosio perustui väärinymmärryksiin.

Jos sinne jälkitallenteeseen kerran menee, kannattaa kuunnella myös Ojansuu-Kauniston suorastaan papillinen puheenvuoro ja valtuuston puheenjohtajan Sari Myllykankaan (sd.) yksinäisyyttä luodannut ”joulusaarna”.

 

Hämeenlinnan kaupunginvaltuusto 10.12.2018: