Kolumnit

Kolumni: Parvekedarudeista virtuaalikuoroihin – Musiikin yhdistävä voima on ainutlaatuista

Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen

Jos sinulla pyörii nonstopilla päässäsi Daruden kappale Sandstrom, olet todennäköisesti yksi lähes 35 000 suomalaisesta, jotka ovat kotikaranteenin innoittamina liittyneet Facebookissa Parvekedaruret-ryhmään.

Jäsenmäärä on huikea ja arvatenkin vielä kasvava.

Hommassahan on perimmäisenä tarkoituksena kasvattaa yhteishenkeä soittamalla samaan aikaan perjantaisin kello 18 kyseinen kappale joko parvekkeella tai vastaavassa tilassa antaen sisäisen johntravoltansa jorata sielunsa kyllyydestä ja mielellään vielä hassunhauskasti pukeutuen.

Tästä sitten postataan video Facebook-ryhmään ja ilahdutetaan kanssasisaria ja -veljiä eri puolilla Suomea ja maapalloa.

Koronalle keskisormea näyttävät videot ovat olleet hauskaa katsottavaa kaasunaamareineen ja yksisarvisasuineen tanssivista, iloisista ihmisistä.

Niin, iloisista. On tärkeää muistaa, että hauskanpitokin on sallittua tämän maailmanlaajuisen kriisin aikana.

Ihan voi ottaa vaikka lasin skumppaa tanssituokion päätteeksi ja skoolata virtuaalisesti muidenkin kanssa. Ilon levittäminenhän koko ryhmän tarkoituskin on, ja konsepti näyttää toimivan. Peukutus sille!

Virtuaalikuoro-ryhmällä puolestaan on vajaa 5 400 jäsentä.

Kaikki kynnelle kykenevät voivat lähettää lauluvideonsa, joista on tarkoitus editoida pääsiäisen iloksi omanlaisensa spektaakkeli.

Italiasta on levinnyt videoita, joissa ihmiset laulavat koronaoopperaa parvekkeilla, ja Kreikassa kattoterasseilla tanssitaan zorbasta.

Varmasti monilla koteihinsa eristäytyneillä soi musiikkiradio taustalla aamusta iltaan, ja välillä tulee penkaistua pitkästä aikaa myös omien levyarkistojen aarteita Youtube-kanavan tarjonnasta puhumattakaan.

Televisiossa pantiin äkkiä pystyyn erilaisia ”olohuonekonsertteja” kotimaisin artistein korona-arkea piristämään.

Toimivia ideoita kaikki ja tarpeellisia.

Musiikin ihmisiä yhdistävä voima on jotain ihmeellistä, maagista, ainutlaatuista.

Rytmi ottaa haltuunsa jo pienet piltit, jotka hetkuttavat innoissaan vaippapyllyjään kaiuttimen edessä, ja musamatka jatkuu hautaan asti.

Asiasanat