fbpx
Kolumnit

Kolumni: Paukkupakkanen tuli ja meni

Kuva: Pekka Rautiainen

Jos sääennusteet pitävät paikkansa, tiistain kireä pakkanen on jo lauhtunut ja eletään melko normaalissa talvikelissä.

Kanta-Hämeen talven tähän asti kovimmat pakkaslukemat hipoivat maanantain ja tiistain välisenä yönä -30 astetta. Lammin Evolla mittari näytti tiistaina aamuyöstä -29,2 astetta.

Monella on eiliseltä myös omakohtaisia havaintoja siitä, että lämpötila saattoi vaihdella lyhyelläkin matkalla monen asteen verran. Lämpötilaan vaikuttavat muun muassa mittauspaikkojen suojaisuus, maastonmuodot ja korkeuserot.

Kotimeteorologin mittaustulokset saattavat myös erota huomattavastikin virallisista mittauksista esimerkiksi lämpöä falskaavan ikkunan takia.

Se, että Evo oli Kanta-Hämeen mittauspaikoista kylmin, ei ole säähavaintoja seuraaville mikään yllätys.

Lammilla näyttää usein olevan talvella kylmempää kuin esimerkiksi Hämeenlinnan keskustan tuntumassa tai vaikkapa Hattulan Lepaalla, jossa myös on Ilmatieteen laitoksen säähavaintoasema.

Salpausselän läheisyys ilmeisesti vaikuttaa myös Lammin runsaslumisuuteen. Vastaavasti Hämeenlinnan seudun kesän kuumimmat lukemat mitataan usein juuri Evolla.

Viime talvina olemme saaneet tottua siihen, että lämpötilat sahaavat nopeasti edestakaisin.

Vaikka monen mielestä paukkupakkasten väistyminen voi olla tervetullutta, hankaloittavat myös nopeat lämpötilanvaihtelut elämäämme. Sään lauhtuminen tekee kadut ja jalkakäytävät liukkaiksi. Lauhtuvan sään mukanaan tuoma lumisade pöllyää ja näkyvyys tieliikenteessä on heikko.

Nykyään Ilmatieteen laitos varoittaa meitä sekä huonosta ajokelistä että kireästä pakkasesta.

Esimerkiksi tiistaina muistutettiin myös, että kylmärasitus haittaa toimintaa ulkona ja monet kroonisia sairauksia potevat oireilevat tavallista enemmän.

Vaikka varoitukset voivatkin jostakusta tuntua turhilta, kaikki eivät osaa pukeutua sään mukaisesti.

Tästä kertoo muun muassa Liikenneturvan tuore kysely, jonka mukaan peräti 40 prosenttia suomalaisista kertoo joutuneensa viimeisen vuoden aikana vaaratilanteeseen liikenteessä käveltyään keliin nähden liian liukkailla kengillä.

Menot