Kolumnit

Kolumni: Pelon yhteiskunta turvautuu aseistettuihin vartijoihin

Ehkä tilanne olisi ollut toinen, jos kirkossa olisi ollut aseistettu vartija, kommentoi Yhdysvaltain presidentti Donald Trump viime viikonloppuna.

Trumpin lausunto liittyi lauantaiseen joukkosurmaan, joka tapahtui Yhdysvaltojen Pittsburghissa. Asemies hyökkäsi juutalaisten synagogaan ja ampui 11 ihmisistä.

Sanojen takana oli ilmeisesti olettamus, että vartijan läsnäolo olisi voinut estää tapahtuneen tai ehkä rajata uhrien määrää.

Yhdysvalloissa ja monessa muussakin paikassa maailmalla kouluja, kauppakeskuksia, liikenneasemia ja toisinaan myös kirkkoja suojellaan asein.

Maassa, jossa aseet ovat helposti saatavissa ja niiden käyttöoikeutta puolustetaan tiukasti, piiloudutaan mieluummin lukittujen ovien ja aseistautuneiden vartijoiden taakse kuin edes yritetään puuttua aselakeihin tai syihin joukkoampumisten taustalla.

Me asumme ainakin vielä toistaiseksi maassa, jossa koulunkäyntiä, jumalanpalveluksia tai shoppailua ei tarvitse vahtia pyssyt tanassa.

Yksityisten vartiointiliikkeiden haalarimiehiä näkee esimerkiksi kauppakeskuksissa, mutta aseita he eivät kanna.

Todella vieraalta tuntuu myös ajatus, että esimerkiksi suomalaiseen kirkkoon tai kouluun pääsisi vain vartijan valvovien silmien alla ja metallinpaljastimen läpi kävelemällä.

Vaatimukset aseistetuista vartijoista tai metallinpaljastimista eivät silti ole vieraita meilläkään. Vartijoita on viime vuosina vaadittu aina silloin tällöin esimerkiksi kouluihin ja eduskuntaan.

Tänä syksynä tamperelaiskoulu joutui pyytämään poikkeuksellisesti turvakseen vartijaa, kun koulu alkoi saada ikävää palautetta kansanedustaja Laura Huhtasaaren (ps.) väitettyä koulun kannustavan vihaan poliitikkoja kohtaan.

Myös vartiointialalta on silloin tällöin kuulunut vaatimuksia siitä, että turva-alan ammattilaisille annettaisiin aseenkanto-oikeus.

Jos erilaisia ihmisten kokoontumispaikkoja todella ryhdyttäisiin suojelemaan asein, olisi lista suojeltavista kohteista loputon: ravintolat, torit, urheilutapahtumat ja -paikat, kulttuuririennot, työpaikat…

Sellaisessa yhteiskunnassa en ainakaan minä haluaisi elää.

Päivän lehti

26.10.2020

Fingerpori

comic