Kolumnit

Kolumni: Pinkki ukkeli ja väsynyttä hiljaisuutta

Mitä, mitä? Riihimäellä puhutaan kulttuurista!

Reilu viikko sitten paljastettiin Rautatiekadun ja Keskuskadun kiertoliittymässä Tommi Toijan veistos Eksynyt.

Alta metrin korkea, vaaleanpunainen kaksipäinen hahmo pälyilevine silmäpareineen on mainio ilmestys ja sijoituspaikka hysteerisen hauska.

Riksulaiset avasivat sanaisen arkkunsa. ”Söpö”, ”paikkaan sopimaton”, ”sympaattinen”, ”kamala” ja tietenkin: ”Kallis.”

Makuasioista kiistely on useimmiten ajanhukkaa, mutta kallis 9700 euroa maksanut julkiselle paikalle asennettu pronssiveistos ei ole. Ei, vaikka hinnan jakaisi joka ikistä asukasta kohden. 32 senttiä.

Kommentin heitto someen on kuitenkin eri tason kulttuuriteko kuin käynti kotikaupungin teatterissa tai museoissa.

Riihimäen teatterin toimintaa pyörittää ensi vuoden alusta lähtien helsinkiläinen teatteriyhdistys. Tänä vuonna kaupunki on alkanut valmistella museoiden keskittämistä museokeskukseen, mikä merkinnee ainakin sitä, että taidemuseo saa heittää hyvästit nykyiselle kiinteistölleen.

Mene tiedä, kuinka kiihkeää keskustelua taidelaitosten kohtaloista on käyty Riksun kaduilla ja kuppiloissa, mutta Hämeenlinnaan asti kumu ei ole kantautunut.

Julkinen mekkalointi ei tietenkään tulevaisuutta ruusuiseksi muuta, mutta ainakin se kertoisi siitä, että teatterin ja museoiden toiminnasta välitetään.

Valinnut hiljaisuus vahvistaa käsitystä, että vuosien säästökurituksella kaupunki on näännyttänyt kulttuuriväen väsyksiin. Ainainen niistäminen on vienyt voimat. Ollaan hissukseen, jos edes jotakin saadaan.

Riihimäen kaupunginhallituksella on tänään talousarviokokous. Toivottavasti rahat riittävät ensi vuonna edes liikenneympyrän kasvuston kurissa pitämiseen.

Tommi Toija on kansainvälisesti tunnettu nimi, joka on tehnyt ukkeleita – kuten hän itse luonnehtii tavaramerkkiteoksiaan – jo pitkälle toista vuosikymmentä ja yli 150 kappaletta.

Jos vaikkapa aasialaiset innostuvat Toijasta isosti ja lähtevät välimatkoista piittaamattomille teosbongausretkille, saattaa Riihimäki havahtua turistivirtojen lisäksi europuroihin.

Ja kun kulttuurituristi on löytänyt ykköskohteensa, on seuraava looginen kysymys: mitäs muuta täällä on tarjolla?

Päivän lehti

23.10.2020

Fingerpori

comic