fbpx
Kolumnit

Kolumni: Pukki arvokisojen ovella kolkuttaa

Lajilla nimeltä jalkapallo on uusi määritelmä.

Jalkapallo on yksinkertainen peli, jossa 22 miestä jahtaa palloa 90 minuutin ajan, ja lopussa Suomi voittaa 1-0 kun maalin tekee Teemu Pukki tai 2-0 kun maalit tekee joku muu kuin Teemu Pukki.

Tämä teksti ei ilmesty urheilusivuilla. Siksikin seuraava lause kuuluu: jalkapallo on vain jalkapalloa.

Uni ei tullut heti silmään Suomi–Kreikka-matsin jälkeen. Olen saanut Ruotsia vastaan miteltäessä kirjaimellisesti kylmää vettä syliin. Unkari-matsissa jalat jäätyivät kiinni stadionin betonilattiaan.

Viime EM-karsintoihin hankin jopa kausikortin ja kärsin melkein kaikki pelit. Olen nähnyt paikan päällä niin sanotun kultaisen sukupolven upeat kotiottelut. Litmanen, Forssell, Hyypiä, Niemi

Silti futis on futista.

 

Viime kesänä miesten MM-kisoja katsoessa ärsyttikin. (Miksei muuten vieläkään sanota johdonmukaisesti ja hellittämättä miesten jalkapallon MM-kisat?) Studioisännät ja vierailevat kommentoijat hehkuttivat loputtomasti, kuinka “tällaista draamaa voi tarjota vain Jalkapallo” tai kuinka “taas kerran nähtiin kuinka ylivertainen on Kuningas Jalkapallo”.

Eikös tässä hienossa urheilutapahtumassa ollut tarkoitus löytää sen hetken maailman paras (miesten) maajoukkue?

Katsoja tempaistiinkin jonkin maailmanlaajuisen kultin palvontamenoihin. Pääosassa oli muka peli ja laji, eivät joukkueet ja pelaajat.

Jalkapallo ei ole elämää suurempaa. Esimerkiksi luonto on jalkapalloa suurempi. Kiitos muistutuksesta, huuhkaja Bubi, kun kesällä 2007 majesteetillisesti keskeytit Helsingin stadionilla karsintaottelun.

 

Ääni olisi Venäjän kisojen studiossa ollut toinen, jos Suomi olisi ollut mukana. Jos se ihana, kaukainen päivä koittaa, että Suomi pelaa lopputurnauksessa, huomio kiinnittyy enemmän siihen mitä pelin peili itsestämme heijastaa, sen sijaan että olisimme ylitsevuotavasti ihailevinamme tuon peilin prameita raameja.

Arvokisat mekin ansaitsemme, mutta todennäköistä on, että jalkapallosta tulisi Huuhkaja-kisojen myötä vieläkin isompi asia, jalkapalloa isompi. “Suomi on vihdoin potkittu maailman kartalle, tai ainakin Euroopan! Suomalaisten itsetunto ja kansalaiskunto on palautettu!”

Osattaisiinko antaa olla. Nautittaisiinko vain.

Menot