Kolumnit

Kolumni: Sählinki seis, tule apuun, Sauli!

Kun kaiken maailman sekavuudesta huolimatta olisi mahdollisuus menestyä, sählää Suomi omat mahdollisuutensa aivan itse.

Muutoksia tarvitaan. Sen myöntävät molemmat osapuolet. Niiden läpiviennistä tulee mahdotonta, kun keskustelu menee periaate- ja valitettavasti myös henkilökohtaiselle tasolle.

Irtisanomiskiistassa ollaan ajamassa lujaa ja varmasti päin seinää. Kummankin osapuolen on vaikea peruuttaa menettämättä kasvojaan.

 

Turhauttavinta koko jupakassa ovat väärät kärsijät. Suuret vientiyritykset kärsivät työtaisteluista eikä työttömien asemakaan tässä parane.

Työllisyys on kehittynyt, mutta vielä on matkaa muiden Pohjoismaiden lukuihin. Kun meillä samaan aikaan yritykset valittavat ammattitaitoisen työvoiman puutteesta, on siinä ihan aidosti tekemistä niin hallituksella kuin työmarkkinoilla.

Vanhoissa toimintatavoissa on varmasti turhia rakenteita, mutta niissä on aina ollut jotakin hyvää.

Työmarkkinakonkari Lasse Laatunen on kiitettävän aktiivisesti osallistunut keskusteluun. Tärkein oppi on varmasti se, että asiat kuitenkin parhaiten etenevät sopimalla eivätkä riitelemällä.

Ay-liike on edunvalvontakone, mikä valvoo jäseniensä etuja. Jämerin osa siitä tekee nyt tietoista politiikkaa ajaakseen demarien Antti Rinteen pääministeriksi.

 

Vastakkainasettelun ajan pitäisi kuitenkin olla ohi, puolin ja toisin. Eivät duunarit ole vain vasemmiston äänestäjiä kuten STTK:n käyttäytyminen osoittaa.

Eivätkä kaikki porvarit ajattele hyvinvointiyhteiskunnan toiminnasta yhtä tylysti kuin kokoomuksen markkinaliberaalein siipi.

Pääministeri Juha Sipilän ja Teollisuusliiton puheenjohtajan Riku Aallon sukset ovat ilmeisen ristissä.

Sipilä laittaa eduskunnan äänestämään keskeneräisen lakiesityksestä. Aalto on AKT:n avustuksella laittamassa satamat kiinni ja Suomen seis.

Hölmöläisten hommia. Tässä ei enää taida auttaa edes keskustan Antti Kaikkosen ehdotus yhteisen työelämäkomitean perustamisesta.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö vastaa Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikasta. Sisäpolitiikkaan hän osallistuu vain soveltuvin osin.

Nyt voisi olla sopiva hetki.