Kolumnit

Kolumni: Samaa someseinää kaksi tuntia päivässä

Maanantaiaamu kello 8.04. Päivän ruutuaikasaldo: 57 minuuttia.

Herätyskelloni soitti kello 6.30. Nopealla laskutoimituksella olin siis käyttänyt valveillaoloajastani kaksi kolmasosaa luuriani tuijottaen.

Päivitin hiljattain kännykkäni käyttöjärjestelmän. Uutena toimintona puhelimeni kertoo nyt reaaliajassa, miten monta minuuttia päivästäni olen käyttänyt sitä aktiivisesti.

Pelkän könttäajan sijaan älykäs kännykkäni erottelee, mihin olen aikani käyttänyt. On omat kategoriansa esimerkiksi yhteisöpalveluille, luovuudelle, liikunnalle ja terveydelle.

Esimerkkipäivänä: Puoli yhteentoista mennessä olin lukenut tai naputellut sähköposteja seitsemän minuuttia, tutkinut verkkopankkiani (palkkapäivä) kaksi minuuttia ja somettanut kolmessa eri appissa (Instagram, Facebook, Snapchat) yhteensä kymmenen minuuttia.

Junalipun vilauttaminen konnarille kävi VR Lähijunat -sovelluksessa 57 sekunnissa. Nappasin galleriaan kuvan hämmästyttävän kauniista syysaamusta, 18 sekuntia, ja tarkastin rutiininomaisesti kävellyt kilometrit, 4 sekuntia.

Aamun korkeita lukemia selittää 47 minuutin junamatka, jonka kulutan usein puhelinta katsoen.

Oman ajankäytön hallinta paranee, kun tietää, mihin aikansa käyttää. Sekunnintarkka tarkastelu voi myös ohjata toimimaan toisella tavalla.

Tieto todella lisää tuskaa, kun tajuaa rullanneensa samaa someseinää kaksi tuntia päivässä. Hyöty- tai Lukeminen ja lähdeteokset -minuuttipalkin korkeus ei hirvitä lainkaan niin paljon kuin Viihde-osioon käytetyt minuutit, jopa tunnit.

Mitä, jos muutkin arkiasiat voisi mitata yhtä tarkasti?

Ensihätään ajatus jokaisen kävellyn askeleen ja näytön hipaisun rekisteröivästä älylaitteesta ahdistaa, mutta voisiko siitä seurata jotain hyvää?

Lajittelisinko jätteet ja hyödyntäisikö ruoka-aineet nykyistä huolellisemmin, jos roskis kertoisi pois heitetyn ruuan painon grammalleen?

Entä jos auto ilmoittaisi lupia kyselemättä, montako kilometriä tuli ajettua ja paljonko syntyi päästöjä, tulisiko valittua useammin julkinen kulkuneuvo tai pyörä?

Päivän lehti

20.10.2020

Fingerpori

comic