fbpx
Kolumnit

Kolumni: Sentraali-Santraa ei muista enää kukaan

Kuva: Pekka Rautiainen

Ensin katosivat puhelinluettelot ja nyt häviää koko lankapuhelinverkko.

Telia on ilmoittanut siirtävänsä lankapuhelinpalvelut historiaan tämän vuoden aikana. Nykypäivään sopivasti asia ilmaistaan niin, että yhtiö luopuu vanhentuneesta teknologiasta.

Puhelinlangoilla on laulettu pitkä matka käsivälitteisistä puhelinkeskuksista nykyisiin verkkoihin saakka. Sentraali-Santroja ei taatusti muistaisi enää kukaan, elleivät he pontevan ikuisesti eläisi Hella Wuolijoen Niskavuorella.

Puhelinlangat ja sähköjohdot ovat olleet maaseudulla myös osa maisemaa. Missä pääskyset istuvat, kun sähköt kaapeloidaan maan alle ja puhelinjohdot kierretään kerälle?

Uudet tuulet siis puhaltavat, mutta vanhentuneet asiakkaansa Teliakin kyllä mielellään pitää edelleen. Yhtiö kannustaa lankapuhelinpalveluita käyttäviä asiakkaita siirtymään matkapuhelimien käyttäjäksi. Palvelukin on kuulemma laadukkaampaa ja edullisempaa.

Totta onkin, että kännykän käyttö on erittäin paljon halvempaa kuin lankapuhelimella rimpauttelu. Tiedän sen oikein hyvin, sillä olen itse puhunut aina paljon puhelimessa. Sekä työn puolesta että ihan omaksi huvikseni.

Lankapuhelimien maksut ovat olleet jo pitkään järkyttävän kalliita. Selitys karvaalle hinnalle on toki ymmärrettävä, sillä lankapuhelinliittymien määrä on laskenut jyrkästi. Lankapuhelimia on niin sanottuina kuluttajaliittyminä enää vain joitakin tuhansia koko maassa.

Laadukas palvelu ja halvemmat hinnat eivät välttämättä riitä kaikille ilon aiheiksi. Niissä viimeisissä kuluttajaliittymissä luuria pitelee todennäköisesti niin iäkäs ikäihminen, että hän ei ole päässyt kiinni kännykkäaikaan ollenkaan.

Kännykkä on kankeassa kädessä hankalan pieni pulikka ja näppäily vaatii sormenpäiltä tuntoa ja voimaa. Eivät edes heikkonäköisille tai muistiongelmaisille tarjotut matkapuhelinmallit ole juurikaan yksinkertaisempia käyttää kuin ihan tavallinen peruskännykkä.

Jos matkapuhelimen käyttö tuntuu vaikealta ja näkemisen kanssa on ongelmia, niin vanha kunnon lankapuhelin puolustaisi edelleen paikkaansa. Hyvästit sille on kuitenkin heitettävä, koska vaihtoehtoja ei ole. Senioriasiakkaille tarjottavia todella hyviä ja näppäriä ratkaisuja odotellessa.

Menot