Kolumnit

Kolumni: Sieltä voi tulla aivan mitä tahansa

Oi aikoja, oi tapoja.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump sai näpäytykseen välivaaleissa, kun demokraatit ottivat enemmistön edustajainhuoneessa.

Trumpilla olisi mahdollisuus hakea kilpailijansa kanssa kompromisseja päätöksiin ja esiintyä sovittelevana valtiomiehenä, mutta ainakin nyt hän näyttää toimivan täysin päinvastoin.

Valkoisen talon julkisuuskone aloitti uuden aikakauden, kun se ilmeisesti manipuloi Trumpin lehdistötilaisuudesta kuvattua videota.

Presidentti hyökkäsi täysin käsittämättömällä tavalla CNN-kanavan toimittajan Jim Acostan kimppuun. Acosta poistettiin tilaisuudesta ja nyt hänen väitetään huitaisseen naisvirkailijaa. Lopuksi toimittajalle annettiin porttikielto Valkoiseen taloon.

Tässä ei ole tarkoitus politikoida tai puolustaa mediaa, vaikka sananvapaus onkin länsimaisen yhteiskunnan peruspilareita, vaan surkutella ääneen, millaista käytöstä voi maailman mahtavimman valtion presidentiltä enää odottaa. Hyvin surullista.

Ja opetuslapsia maailmalla tuntuu riittävän. Mallioppilas vieraili Helsingissä, kun Unkarin pääministeri Viktor Orban oli EPP:n kokouksessa äänestämässä saksalaista Manfred Weberiä ehdolle EU-komission puheenjohtajaksi.

Eurooppalaisten porvarien arvot ovat todella koetuksella Orbanin kanssa. Hän pilkkaa sujuvasti niin liberaalia mediaa, yliopistoja kuin oikeusvaltiota.

Kokoomuksen kannattaa ottaa rivakasti pesäeroa mieheen tai muuten teemat ovat sylissä tulevissa eduskunta- ja EU-vaaleissa.

Alex Stubbin urasta kotimaan politiikassa voi olla monta mieltä, mutta kielitaitoisella suomalaisella on tulevaisuus edessään Euroopassa. Panostus Weberin haastamisessa ei mennyt hukkaan. Hänen esiintymisestään suomalaiset voivat olla ylpeitä.

Sen sijaan Orban ja Trump eivät tunnu ymmärtävän eivätkä ainakaan välittävän, mitä he puheillaan aiheuttavat.

Vastakkainasettelu Yhdysvalloissa kärjistyy vaarallisesti. Ensimmäiset pommit tulivat onneksi kirjeissä ja onnettomuudet pystyttiin estämään.

Trumpin silmittömät hyökkäykset ovat kuin bensaa liekkeihin.

Tämä tarina ei pääty hyvin.

Päivän lehti

15.8.2020