Kolumnit

Kolumni: Syksyllä pantiin kylmää kypärään – Nyt Hämeenlinnan areena vasta kuumentaakin

Kuvaaja: Pekka Rautiainen

Hämeenlinnan areenahanke on edennyt epähämäläisellä vauhdilla. Kiekon pudotti jäähän viisi kuukautta sitten Vanajanlinna Groupin hallituksen puheenjohtaja, kansanedustajaehdokas Mika Walkamo (kok.). Hän kirjoitti Hämeen Sanomien mielipidepalstalle: ”Tarvitsemme kaupungin keskustaan monitoimiareenan, joka toimii myös kiekkopyhättönä.”

Ilkka Kilpimaa kuuluu Hämeensaari-hankkeen kehittäjäryhmään. Viime vuosikymmenellä hän oli GSP Projektijohdon toimitusjohtajana kehittämässä Vanajanlinnan vapaa-ajanhuoneistoja.

Seuraavan kerran asia nousi syksyllä julkisuuteen, kun HPK:n edustajat alkoivat puhua monitoimiareenasta.

Vanhan hallin korjaustarve tunnustettiin yleisesti, mutta kommenttien henki oli yhä, että pannaanpas pojat jäitä hattuun ja kylmää kypärään.

Muutaman kuukauden hiljaisuuden jälkeen Raatihuoneella rävähti. Yksityisten yritysten edustajat julkistivat esiselvityksensä tuloksia. Eikä HPK tiennyt etukäteen mitään.

Jos syksyn keskustelunavaukset olivat taktiikkaa ja otollisen maaperän luomista, se on ihan ookoo. Kyllä taktikoida saa. Ehkä Hämeensaaren hanketta vain ei haluttu tuoda julki HPK:n oranssissa valossa.

Eri asia on, onko kiehtova ajatus monitoimiareenasta, muista toimitiloista ja asunnoista lähempänä toteutumista tällä taktiikalla. Jos valitusta haluttiin, sitä totisesti saadaan.

Nyt tehty suunnitteluvaraus on ihan relevantti maapolitiikan keino. On laillista ja normaalia, ettei kiinteistökehityskohteita kilpailuteta, vaan varauksen saaja valitaan elinkeinopoliittisin perustein.

Näin ison asian ollessa kyseessä kaupunginhallituksen esityslistan teksti ja päätösesitys olivat vain kovin pinnallisesti kirjoitettuja. Jäi paljon epävarmuutta.

Kehittäjäryhmä sanoo sen selvemmin: ”Seuraavan vaiheen tavoitteena on sopia periaatteet maankäytön ehdoista, rakennusoikeuden hinnasta ja infran toteutuksen kustannusjaosta, kaavoituksen käynnistämisestä ja kaupungin roolista.”

Kaikestako siis sovitaan vielä erikseen? Kaupungin yleisen ilmapiirin etu on, että sopimus viedään valtuuston keskusteluun.

”Oppositio” pääsee ääneen, mutta saavatpahan hankkeen kannattajat mahdollisuuden avata asiaa omin sanoin, ei esityslistaan kopioidulla kehittäjäryhmän konsulttikielellä.

Menot